Rogaliki z nadzieniem różanym: Pyszne, lekkie i smaczne.Lubiane przez najmłodszych..Idealne na spotkania przy kawie. Proste w przygotowaniu.Wejdź i wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- marmolada różana
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia rogalików
Sposób przygotowania zaczynu:
- W misce rozkruszamy drożdże
- Następnie dodajemy trzy łyżki cukru, cztery łyżki mąki i zalewamy jedną szklanką ciepłego mleka
- Wszystko mieszamy delikatnie i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia
Sposób przygotowania ciasta:
- Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, jedno całe jajko, jedno żółtko, szczyptę soli i zarabiamy ciasto
- Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę
- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę
- Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę
Sposób przygotowania rogalików:
- Ciasto wyciągamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na trzy lub cztery części w zależności od wielkości rogalików
- Każdą cześć rozwałkować na okrągły placek i kroimy na równe trójkąty
- U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zawijamy kształtne rogaliki
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogale w odstępach
- Rogale pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
- Następnie wierzch rogali smarujemy roztrzepanym białkiem
- Pieczemy w temp.180 stopni C
- Czas pieczenia ok.20 minut do złotego koloru
- Po ostudzeniu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Rogaliki można nadziewać czekoladą, owocami lub serem.
Rogaliki z nadzieniem różanym są gotowe do jedzenia. Smacznego!!!
Zobacz też przepis na nasze bułeczki drożdżowe ze słonym karmelem ->
http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/buleczki-drozdzowe-ze-slonym-karmelem/.