Rolada biszkoptowa: Przygotowanie biszkoptowej rolady jest szybkie i proste. Zawsze zachwyca gości. Jest delikatna, puszysta i  przyjemnie lekka. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

pomysł na ciasto

   Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • 1 tabliczka białej czekolady

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Oddzielamy żółtka od białek
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy
  • W trakcie ubijania białek dodajemy stopniowo cukier
  • Gdy masa zrobi się szklista dodajemy stopniowo żółtka
  • Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodajemy do masy mieszając delikatnie szpatułka
  • Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 190 stopni C  od 10-15 minut

   Sposób przygotowania masy:

  • Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder oraz fix do śmietany razem miksujemy na jednolitą masę
  • Następnie roztopioną białą czekoladę w kąpieli wodnej dodajemy  do masy, pamiętając że powinna być  wcześniej schłodzona
  • Razem wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji

   Sposób przygotowania rolady biszkoptowej:

  • Po upieczeniu ciasta szybko przekładamy je na ściereczkę górą do dołu
  • Następnie odklejamy delikatnie papier i zawijamy w ściereczkę w rulonik
  • Gdy ciasto ostygnie rozwijamy je i nakładamy wcześniej przygotowaną masę na całą powierzchnię, pamiętając o pozostawieniu sobie trochę masy do dekoracji
  • Ciasto z masą zawijamy i ozdabiamy, pozostałą masą i czekoladą mleczną

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Śmietana oraz serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *