Rolada biszkoptowa: Przygotowanie biszkoptowej rolady jest szybkie i proste. Zawsze zachwyca gości. Jest delikatna, puszysta i przyjemnie lekka. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- 1 tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania ciasta:
- Oddzielamy żółtka od białek
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy
- W trakcie ubijania białek dodajemy stopniowo cukier
- Gdy masa zrobi się szklista dodajemy stopniowo żółtka
- Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodajemy do masy mieszając delikatnie szpatułka
- Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 190 stopni C od 10-15 minut
Sposób przygotowania masy:
- Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder oraz fix do śmietany razem miksujemy na jednolitą masę
- Następnie roztopioną białą czekoladę w kąpieli wodnej dodajemy do masy, pamiętając że powinna być wcześniej schłodzona
- Razem wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Sposób przygotowania rolady biszkoptowej:
- Po upieczeniu ciasta szybko przekładamy je na ściereczkę górą do dołu
- Następnie odklejamy delikatnie papier i zawijamy w ściereczkę w rulonik
- Gdy ciasto ostygnie rozwijamy je i nakładamy wcześniej przygotowaną masę na całą powierzchnię, pamiętając o pozostawieniu sobie trochę masy do dekoracji
- Ciasto z masą zawijamy i ozdabiamy, pozostałą masą i czekoladą mleczną
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Śmietana oraz serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.