Rosół wołowy: tradycyjny, pyszny i niepowtarzalny smak. Często gości na naszych stołach. Oto mój przepis na świetny rosół może i Wy go wypróbujecie?
Składniki:
- 4 l wody
- 500 g żeberek wołowych
- 25 g masła
- 4 średnie marchewki
- 3 liście laurowe
- 3 małe cebule
- 3 goździki
- 2 grzyby suszone
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 mała pietruszka
- 1 liść z białej kapusty
- 1/2 małego selera
- ziele angielskie
- lubczyk
- pieprz ziarnisty
- sól
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i wstawiamy do wody, gotujemy ok.1 godziny
- Następnie myjemy i obieramy warzywa
- Podsmażamy cebulę, por, marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek na patelni
- Usmażone warzywa dodajemy do wywaru wołowego
- Następnie dajemy ziele angielskie, goździki, pieprz ziarnisty, grzyby suszone, liść kapusty oraz lubczyk
- Taki wywar gotujemy ok. 1-2 godzin na bardzo małym ogniu pod przykryciem
- Podajemy z makaronem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Rosół wołowy jest bardzo tłusty, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu należy delikatnie zebrać tłuszcz kromką chleba.
Można również odstawić go do wystudzenia i następnie zebrać tłuszcz.