Rosół wołowy: tradycyjny, pyszny i niepowtarzalny smak. Często gości na naszych stołach. Oto mój przepis na świetny rosół może i Wy go wypróbujecie?

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 4 l wody
  • 500 g żeberek wołowych
  • 25 g masła
  • 4 średnie marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 3 małe cebule
  • 3 goździki
  • 2 grzyby suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 liść z białej kapusty
  • 1/2 małego selera
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • pieprz ziarnisty
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i wstawiamy do wody, gotujemy ok.1 godziny
  • Następnie myjemy i obieramy warzywa
  • Podsmażamy cebulę, por, marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek na patelni
  • Usmażone warzywa dodajemy do wywaru wołowego
  • Następnie dajemy ziele angielskie, goździki, pieprz ziarnisty, grzyby suszone, liść kapusty oraz lubczyk
  • Taki wywar gotujemy ok. 1-2 godzin na bardzo małym ogniu pod przykryciem
  • Podajemy z makaronem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Rosół wołowy jest bardzo tłusty, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu należy delikatnie zebrać tłuszcz kromką chleba.

Można również odstawić go do wystudzenia i następnie zebrać tłuszcz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *