Sałatka śledziowa z burakami jest świetna na imprezy i na święta Wielkanocne, oraz Bożego Narodzenia. Wgląda znakomicie i świetnie smakuje. Połączenie śledzi, buraków, sera, oraz majonezu świetnie pasują do siebie. Zachwyci każdego swoim wyraźnym smakiem.
Składniki:
- 500 g płatów ze śledzia w oleju
- 100-150 g sera żółtego gouda
- 300 ml majonezu
- 3 duże białe cebule
- 3 duże ziemniaki
- 3 duże buraki (mogą być ze słoika )
- 1 duże kwaśne jabłko
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, studzimy
- Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Sałatkę układamy warstwami w przezroczystej szklanej misce
- Ziemniaki wykładamy na dno przykrywając je dokładnie
- Następnie siekamy drobną kostkę cebulkę i dzielimy na dwie części
- Kroimy w małą kostkę śledzia odsączonego wcześniej z oleju i układamy następną warstwę
- Pierwszą częścią przykrywamy dokładnie majonezem
- Ugotowane wcześniej buraki trzemy na grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku
- Następnie wykładamy je na śledzia i dajemy drugą część cebuli
- Ścieramy jabłka na grubych oczkach odciskamy z nadmiaru soku i wykładamy następną warstwę
- Wszystko przykrywamy majonezem
- Na koniec ścieramy żółty ser na grubych oczkach i wykładamy ostatnia warstwę
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- Odstawiamy do lodówki na dwie godziny
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Buraki i jabłka należy dobrze odsączyć z soku, żeby sałatka nam nie zafarbowała.