Sałatka z batatami idealna na śniadanie, obiad lub kolację. Idealne źródło witamin i błonnika. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

przepisy fit

Składniki

  • 1 mix sałat ok.150 g
  • 3 bataty
  • rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie
  • olej lub oliwa
  • 1 granat

Składniki do sosu

  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania sosu

  • Wszystkie składniki mieszamy w szklance do całkowitego połączenia

Sposób przygotowania

  • Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni C góra-dół
  • Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę
  • Wsypujemy je do miski  i dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę
  • Następnie dodajemy olej, oraz zioła prowansalskie
  • Bataty powinny być całe omaszczone
  • Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Bataty układamy tak, żeby się nie stykały ze sobą i pieczemy 30-40 minut
  • Na talerz wykładamy sałatę
  • Następnie układamy poprzecinane połówki pomidorków na pół
  • Upieczone bataty dokładamy do reszty
  • Rzodkiew kroimy w ćwiartki i dodajemy do reszty
  • Posypujemy wszystko granatem
  • Wszystko polewamy sosem

Smacznego 😉

Dobra rada

Najpierw nagrzejcie piekarnik, a potem przygotujcie bataty bo z ciemnieją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *