Sałatka z batatami idealna na śniadanie, obiad lub kolację. Idealne źródło witamin i błonnika. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki
- 1 mix sałat ok.150 g
- 3 bataty
- rzodkiewki
- pomidorki koktajlowe
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa
- 1 granat
Składniki do sosu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania sosu
- Wszystkie składniki mieszamy w szklance do całkowitego połączenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni C góra-dół
- Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę
- Wsypujemy je do miski i dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę
- Następnie dodajemy olej, oraz zioła prowansalskie
- Bataty powinny być całe omaszczone
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Bataty układamy tak, żeby się nie stykały ze sobą i pieczemy 30-40 minut
- Na talerz wykładamy sałatę
- Następnie układamy poprzecinane połówki pomidorków na pół
- Upieczone bataty dokładamy do reszty
- Rzodkiew kroimy w ćwiartki i dodajemy do reszty
- Posypujemy wszystko granatem
- Wszystko polewamy sosem
Smacznego 😉
Dobra rada
Najpierw nagrzejcie piekarnik, a potem przygotujcie bataty bo z ciemnieją.