Sernik „Gosia” na cynamonowym spodzie: idealny deser  na spotkania rodzinne oraz święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Sprawdza się również na spotkaniach okolicznościowych tj. chrzciny,komunie,urodziny itp. Polecamy!

pomysł na ciasto

   Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rodzynki

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Składniki kolejno wsypać do miski i wyrobić  ręcznie
  • Na 15/20 min wsadzić do lodówki w woreczku do schłodzenia
  • Następnie wysmarować blachę i wysypać kaszą manną
  • Na tak przygotowaną blachę należy wyłożyć ciasto, pamiętając o brzegach
  • Ciasto nakłuwamy widelcem w małych odstępach od siebie

   Składniki na ser:

  • Wiaderko sera koło 1 kg (ser drobno mielony)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki chłodnego mleka
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania sera:

  • Ubić jaja z cukrem, dodać ser i budyń
  • Następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy
  • Wlewamy pomału olej i na końcu dodajemy chłodne mleko oraz ubitą śmietanę
  • Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto
  • Wstawiamy do piekarnika na 1 h, pieczemy w temp. 180 stopni C
  • Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra-dół

Smacznego!!! 😉

 

Dobra rada:

Sernik zostawiamy do wystygnięcia po czym wkładamy go do lodówki i kroimy dopiero na 2 dzień aby się nie rozpłynął. Dodatki można zmieniać, zamiast rodzynek możemy dodać kokos, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *