Sernik „Gosia” na cynamonowym spodzie: idealny deser na spotkania rodzinne oraz święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Sprawdza się również na spotkaniach okolicznościowych tj. chrzciny,komunie,urodziny itp. Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- rodzynki
Sposób przygotowania ciasta:
- Składniki kolejno wsypać do miski i wyrobić ręcznie
- Na 15/20 min wsadzić do lodówki w woreczku do schłodzenia
- Następnie wysmarować blachę i wysypać kaszą manną
- Na tak przygotowaną blachę należy wyłożyć ciasto, pamiętając o brzegach
- Ciasto nakłuwamy widelcem w małych odstępach od siebie
Składniki na ser:
- Wiaderko sera koło 1 kg (ser drobno mielony)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki chłodnego mleka
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 250 ml śmietany 30%
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania sera:
- Ubić jaja z cukrem, dodać ser i budyń
- Następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy
- Wlewamy pomału olej i na końcu dodajemy chłodne mleko oraz ubitą śmietanę
- Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto
- Wstawiamy do piekarnika na 1 h, pieczemy w temp. 180 stopni C
- Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra-dół
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Sernik zostawiamy do wystygnięcia po czym wkładamy go do lodówki i kroimy dopiero na 2 dzień aby się nie rozpłynął. Dodatki można zmieniać, zamiast rodzynek możemy dodać kokos, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny.