Sos BBQ Angeliki:idealny sos do hamburgerów oraz grillowanych żeberek wieprzowych.Polecamy!!!
Składniki:
- 6 małych czerwonych cebul
- 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1,5 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka sosu sojowego balsamicznego
- 350 g zmiksowanych pieczonych pomidorów
Sposób wykonania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle
- Dodajemy dwa ząbki czosnku drobno posiekane i przyprawiamy: solą, pieprzem, papryka, chilli i suszonymi pomidorami
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min
- Następnie odkrywamy i redukujemy sos, tak aby trochę odparowało wino
- Dodajemy pomidory, miód, musztardę, sos sojowy i gotujemy to ok. 15 min ciągle mieszając
- Odstawiamy go na ok. 2 h aby przeszedł smakiem
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Cebulę można posiekać w blenderze wtedy sos będzie aksamitny, najlepiej smakuje przygotowany dzień prędzej.
Zobacz też przepis na sos whisky: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/sos-whisky/.