Sos BBQ Angeliki:idealny sos do hamburgerów oraz grillowanych żeberek wieprzowych.Polecamy!!!

pomysł na dip

   Składniki:

  • 6 małych czerwonych cebul
  • 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka sosu sojowego balsamicznego
  • 350 g zmiksowanych pieczonych pomidorów

   Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle
  • Dodajemy dwa ząbki czosnku drobno posiekane i przyprawiamy: solą, pieprzem, papryka, chilli i suszonymi pomidorami
  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min
  • Następnie odkrywamy i redukujemy sos, tak aby trochę odparowało wino
  • Dodajemy pomidory, miód, musztardę, sos sojowy  i gotujemy to ok. 15 min ciągle mieszając
  • Odstawiamy go na ok. 2 h aby przeszedł smakiem

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Cebulę można posiekać w blenderze wtedy sos będzie aksamitny, najlepiej smakuje przygotowany dzień prędzej.

 

Zobacz też przepis na sos whisky: http://www.gotowanietoniewyzwanie.pl/sos-whisky/.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *