Spaghetti z łososiem i szynką parmeńską: idealne danie kiedy zaskoczą nas goście. Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego wybornie smakuje! Polecamy Wam!!!
Składniki:
- 500 g makaronu typu spaghetti
- 500 g śmietany 18%
- 5 ząbków czosnku
- 120 g łososia wędzonego
- 80 g szynki parmeńskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- świeży koper lub pietruszka
- parmezan do posypania
- pieprz biały
- sól
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente ok.7-10 minut
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie siekamy cebulę, oraz szynkę w drobną kostkę
- Wszystko razem podsmażamy na złoty kolor
- Na koniec dodajemy pokrojonego łososia w grubszą kostkę i krótko podsmażamy
- Zalewamy wszystko śmietaną i przyprawiamy pieprzem i solą
- Redukujemy sos aż lekko zgęstnieje
- Zasypujemy wszystko świeżo posiekanym koperkiem
- Wykładamy estetycznie na talerz i posypujemy parmezanem
Smacznego!!! 😉