Szarlotka Uli: najprostszy przepis na ciasto z jabłkami.Szybka i łatwa do zrobienia.Idealna na spotkania w większym gronie. Polecamy!!!

pomysł na ciasto

   Składniki:

  • 500 g krupczatki
  • 500 g jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

   Sposób przygotowania:

  • Jabłka myjemy i obieramy, przekrawamy na pół, oraz usuwamy gniazda nasienne
  • Następnie kroimy w pół księżyce
  • Jabłka posypujemy cynamonem i odstawiamy
  • Mąkę, cukier, jajka, masło oraz proszek do pieczenia wygniatamy razem na jednolitą masę
  • Ciasto dzielimy na dwie części
  • Odstawiamy do lodówki na ok.40 minut
  • Wykładamy wysmarowany masłem dół tortownicy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą cześć ciasta
  • Posypujemy ciasto bułką tartą
  • Na bułkę wykładamy równomiernie wcześniej przygotowane jabłka
  •  Do drugiej połowy ciasta dodajemy ok.2-3 łyżki mąki, zagniatamy
  • Wykładamy  na jabłka w formie kruszonki (najlepiej zetrzeć na tarce)
  • Pieczemy ok.50-60 minut w temp.od 160-170 stopni C z termoobiegiem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Jeżeli lubicie mocno słodkie ciasta do jabłek możecie dodać mały cukier waniliowy. Szarlotkę można podawać na gorąco z lodami. Pamiętajcie o dodaniu odrobiny bitej śmietany,dopełni idealnie smak!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *