Szarlotka Uli: najprostszy przepis na ciasto z jabłkami.Szybka i łatwa do zrobienia.Idealna na spotkania w większym gronie. Polecamy!!!
Składniki:
- 500 g krupczatki
- 500 g jabłek (szara reneta lub antonówka)
- 150 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy i obieramy, przekrawamy na pół, oraz usuwamy gniazda nasienne
- Następnie kroimy w pół księżyce
- Jabłka posypujemy cynamonem i odstawiamy
- Mąkę, cukier, jajka, masło oraz proszek do pieczenia wygniatamy razem na jednolitą masę
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Odstawiamy do lodówki na ok.40 minut
- Wykładamy wysmarowany masłem dół tortownicy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą cześć ciasta
- Posypujemy ciasto bułką tartą
- Na bułkę wykładamy równomiernie wcześniej przygotowane jabłka
- Do drugiej połowy ciasta dodajemy ok.2-3 łyżki mąki, zagniatamy
- Wykładamy na jabłka w formie kruszonki (najlepiej zetrzeć na tarce)
- Pieczemy ok.50-60 minut w temp.od 160-170 stopni C z termoobiegiem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Jeżeli lubicie mocno słodkie ciasta do jabłek możecie dodać mały cukier waniliowy. Szarlotkę można podawać na gorąco z lodami. Pamiętajcie o dodaniu odrobiny bitej śmietany,dopełni idealnie smak!!!