Tort brzoskwiniowy: Pyszny i prosty do zrobienia. Tort brzoskwiniowy z serkiem mascarpone. Delikatny i lekki z kawałkami owoców. Lubiany przez dorosłych jak i dzieci. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiórki czekoladowe do posypania tortu
Składniki na masę śmietanową:
- 1 litr śmietany 36%
- 1 fix do ubijania śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Składniki na poncz:
- 3/4 szklanki soku z brzoskwiń
- 1/4 szklanki naparu z herbaty o smaku brzoskwiniowym
Składniki na masę:
- 1 puszka brzoskwiń (850 ml )
- 2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania ciasta:
- Białka oddzielamy od żółtek
- Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę
- Pod koniec ubijania dodajemy cukier małymi partiami
- Następnie dodajemy żółtka nadal ubijając
- Do tak przygotowanej masy wsypujemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, aby składniki się połączyły
- Tortownicę (średnica 23-25) wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno
- Delikatnie przekładamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut do suchego patyczka
- Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i uderzamy w formie o blat
- Wystudzone ciasto w temperaturze pokojowej kroimy na blaty 3 lub 4 według uznania
Sposób przygotowania masy śmietanowej:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, oraz z fixem na jednolitą masę
- Następnie dodajemy partiami serek mascarpone
- Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
Sposób przygotowania ponczu:
- Odlewamy z puszki sok z brzoskwiń 3/4 szklanki
- Zaparzamy szklankę herbaty i wystudzamy
- Do soku z brzoskwiń dolewamy wystudzoną herbatę tak aby była cała szklanka
Sposób przygotowania masy brzoskwiniowej:
- Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej wody
- Gdy galaretki zaczynają tężeć wlewamy do nich zmiksowane blenderem brzoskwinie
- Następnie gdy wszystko razem zaczyna tężeć zabieramy się do składania tortu
Sposób przygotowania tortu:
- Pierwszy pokrojony blat skrapiamy ponczem
- Następnie nakładamy pierwszą warstwę masy brzoskwiniowej
- Na warstwę masy brzoskwiniowej nakładamy masę śmietanową
- Znowu nakładamy na wszystko kolejny blat ciasta i powtarzamy czynność jeszcze raz
- Na koniec nakładamy ostatni blat ciasta i wszystko pokrywamy masą śmietanową
- Estetycznie wszystko równamy
- Górę oraz boki posypujemy wiórkami czekolady
- Na górę wykładamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie
- Tort przed podanie powinien pozostać w lodówce ok. 1 godziny
Dobra rada:
Pamiętajcie żeby odłożyć kilka brzoskwiń do ozdobienia tortu.
Smacznego!!! 🙂