Tort brzoskwiniowy: Pyszny i prosty do zrobienia. Tort brzoskwiniowy z serkiem mascarpone. Delikatny i lekki z kawałkami owoców. Lubiany przez dorosłych jak i dzieci. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

pomysł na tort

   Składniki na ciasto:

  •  6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki czekoladowe do posypania tortu

   Składniki na masę śmietanową:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 1 fix do ubijania śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone

   Składniki na poncz:

  • 3/4 szklanki soku z brzoskwiń
  • 1/4 szklanki naparu z herbaty o smaku brzoskwiniowym

   Składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml )
  • 2 galaretki  pomarańczowe

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę
  • Pod koniec ubijania dodajemy cukier małymi partiami
  • Następnie dodajemy żółtka nadal ubijając
  • Do tak przygotowanej masy wsypujemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, aby składniki się połączyły
  • Tortownicę (średnica 23-25) wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno
  • Delikatnie przekładamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut do suchego patyczka
  • Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i uderzamy w formie o blat
  • Wystudzone ciasto w temperaturze pokojowej kroimy na blaty 3 lub 4 według uznania

   Sposób przygotowania masy śmietanowej:

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, oraz z fixem na jednolitą masę
  • Następnie dodajemy partiami serek mascarpone
  • Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut

   Sposób przygotowania ponczu:

  • Odlewamy z puszki sok z brzoskwiń  3/4 szklanki
  • Zaparzamy szklankę herbaty i wystudzamy
  • Do soku z brzoskwiń dolewamy wystudzoną herbatę tak aby była cała szklanka

   Sposób przygotowania masy brzoskwiniowej:

  • Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej wody
  • Gdy galaretki zaczynają tężeć wlewamy do nich zmiksowane blenderem brzoskwinie
  • Następnie gdy wszystko razem zaczyna tężeć zabieramy się do składania tortu

   Sposób przygotowania tortu:

  • Pierwszy pokrojony blat skrapiamy ponczem
  • Następnie nakładamy pierwszą warstwę masy brzoskwiniowej
  • Na warstwę masy brzoskwiniowej nakładamy masę śmietanową
  • Znowu nakładamy na wszystko kolejny blat ciasta i powtarzamy czynność jeszcze raz
  • Na koniec nakładamy ostatni blat ciasta i wszystko pokrywamy masą śmietanową
  • Estetycznie wszystko równamy
  • Górę oraz boki posypujemy wiórkami czekolady
  • Na górę wykładamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie
  • Tort przed podanie powinien pozostać w lodówce ok. 1 godziny

 

Dobra rada:

Pamiętajcie żeby odłożyć kilka brzoskwiń do ozdobienia tortu.

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *