Tort z wiśniami w alkoholu: idealny na spotkania okolicznościowe takie jak: urodziny, chrzciny itp. Rewelacyjny deser na spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina czy też filiżance dobrej kawy.

przepis na ciasto

   Składniki na biszkopt kakaowy :

  •  6 jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 4 łyżki maki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  •  350 g wiśni w alkoholu
  • 150-200 g płatków migdałów

   Składniki na krem mascarpone z białą czekoladą:

  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru

   Składniki na poncz:

  • 1/4 szklanki herbaty
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wiśniówki

   Sposób przygotowania biszkoptu:

  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Następnie ubijamy białka na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru
  • Pianę ubijamy tak długo aż się zeszkli (cukier w białku nie może być wyczuwalny)
  • Następnie na wolnych obrotach dodajemy po 1 żółtku miksując wszystko na jednolitą masę
  • Wszystkie mąki i kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy razem
  • Do masy dodajemy stopniowo wszystkie sypkie produkty które wcześniej wymieszaliśmy (mieszamy ręcznie  szpatułką wszystko zagarniając od spodu)
  • Ciasto wylewamy na standardową tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika do temperatury od 160-170 stopni C z termoobiegiem
  • Pieczemy 25-30 minut lub do suchego patyczka
  • Po upieczeniu odstawiamy go do góry dnem, do wystudzenia

Sposób przygotowania kremu:

  • Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia
  • Ubijamy śmietanę najpierw na małych obrotach później stopniowo je zwiększamy
  • W trakcie miksowania stopniowo dodajemy cukier oraz białą czekoladę
  • Gdy uzyskamy jednolitą masę następnie dodajemy małymi porcjami ser mascarpone
  • Wszystko miksujemy na jednolitą masę
  • Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na około jedną godzinę

Sposób przygotowania ponczu:

  • Herbatę zaparzamy i studzimy
  • Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą

Sposób przygotowania tortu:

  • Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy obie połówki ponczem
  • Na dolną warstwę wykładamy połowę kremu
  • Układamy na nim wiśnie
  • Następnie nakładamy na wiśnie nie wielka warstwę kremu, pamiętając o pozostawieniu kremu do obłożenia tortu
  • Następnie prażymy migdały na suchej patelni
  • Ostudzonymi płatkami migdałów obsypujemy tort
  • Przystrajamy według uznania

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Dodając szczyptę soli do białek łatwiej i szybciej je ubijemy.Idealny na

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *