Tort z wiśniami w alkoholu: idealny na spotkania okolicznościowe takie jak: urodziny, chrzciny itp. Rewelacyjny deser na spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina czy też filiżance dobrej kawy.
Składniki na biszkopt kakaowy :
- 6 jajek
- 6 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki maki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 350 g wiśni w alkoholu
- 150-200 g płatków migdałów
Składniki na krem mascarpone z białą czekoladą:
- 500 g sera mascarpone
- 500 g śmietany 36%
- 200 g białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki na poncz:
- 1/4 szklanki herbaty
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml wiśniówki
Sposób przygotowania biszkoptu:
- Białka oddzielamy od żółtek
- Następnie ubijamy białka na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru
- Pianę ubijamy tak długo aż się zeszkli (cukier w białku nie może być wyczuwalny)
- Następnie na wolnych obrotach dodajemy po 1 żółtku miksując wszystko na jednolitą masę
- Wszystkie mąki i kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy razem
- Do masy dodajemy stopniowo wszystkie sypkie produkty które wcześniej wymieszaliśmy (mieszamy ręcznie szpatułką wszystko zagarniając od spodu)
- Ciasto wylewamy na standardową tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
- Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika do temperatury od 160-170 stopni C z termoobiegiem
- Pieczemy 25-30 minut lub do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstawiamy go do góry dnem, do wystudzenia
Sposób przygotowania kremu:
- Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia
- Ubijamy śmietanę najpierw na małych obrotach później stopniowo je zwiększamy
- W trakcie miksowania stopniowo dodajemy cukier oraz białą czekoladę
- Gdy uzyskamy jednolitą masę następnie dodajemy małymi porcjami ser mascarpone
- Wszystko miksujemy na jednolitą masę
- Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na około jedną godzinę
Sposób przygotowania ponczu:
- Herbatę zaparzamy i studzimy
- Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą
Sposób przygotowania tortu:
- Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy obie połówki ponczem
- Na dolną warstwę wykładamy połowę kremu
- Układamy na nim wiśnie
- Następnie nakładamy na wiśnie nie wielka warstwę kremu, pamiętając o pozostawieniu kremu do obłożenia tortu
- Następnie prażymy migdały na suchej patelni
- Ostudzonymi płatkami migdałów obsypujemy tort
- Przystrajamy według uznania
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Dodając szczyptę soli do białek łatwiej i szybciej je ubijemy.Idealny na