Zapiekanka ziemniaczana to idealne danie na obiad lub kolację. Łatwa, szybka i prosta w przygotowaniu. Świetny pomysł na kolację gdy przyjdą niespodziewani goście. Polecamy!

pomysł na obiad

Składniki na zapiekankę:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku parzonego
  • 2 szt. kiełbasy podwawelskiej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło
  • pieprz
  • sól

Składniki na sos do zapiekanki:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 80 g sera typu twardego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania sosu:

  • Do miski należy wbić dwa jajka, oraz dodać śmietanę
  • Następnie dodajemy pieprz, sól,gałkę muszkatołową, paprykę słodką, oraz ostrą według uznania
  • Ścieramy ser na drobnych oczkach, wszystko razem mieszamy

Sposób przygotowania zapiekanki:

  • Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować
  • W międzyczasie kroimy kiełbasę, oraz boczek w średnią kostkę
  • Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę a czosnek w talarki
  • Kiełbasę, boczek, cebule, oraz czosnek wraz z przyprawami podsmażamy na patelni ( przyprawiamy według uznania)
  • Ziemniaki kroimy w talarki ok. 0,5 cm
  • Ścieramy ser na grubych oczkach
  • Formę smarujemy masłem i wykładamy warstwami, ziemniaki, farsz, ser, powtarzamy to jeszcze raz i zakańczamy ziemniakami
  • Zalewamy wszystko sosem i posypujemy przyprawą do ziemniaków
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni C góra-dól przez ok. 30 minut a następnie 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 200 stopni C

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Pamiętajcie żeby nie rozgotować ziemniaków ułatwi wam to wykładanie ich do formy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *