Zapiekanka ziemniaczana to idealne danie na obiad lub kolację. Łatwa, szybka i prosta w przygotowaniu. Świetny pomysł na kolację gdy przyjdą niespodziewani goście. Polecamy!
Składniki na zapiekankę:
- 10 średnich ziemniaków
- 150 g boczku parzonego
- 2 szt. kiełbasy podwawelskiej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- przyprawa do ziemniaków
- masło
- pieprz
- sól
Składniki na sos do zapiekanki:
- 250 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 80 g sera typu twardego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania sosu:
- Do miski należy wbić dwa jajka, oraz dodać śmietanę
- Następnie dodajemy pieprz, sól,gałkę muszkatołową, paprykę słodką, oraz ostrą według uznania
- Ścieramy ser na drobnych oczkach, wszystko razem mieszamy
Sposób przygotowania zapiekanki:
- Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować
- W międzyczasie kroimy kiełbasę, oraz boczek w średnią kostkę
- Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę a czosnek w talarki
- Kiełbasę, boczek, cebule, oraz czosnek wraz z przyprawami podsmażamy na patelni ( przyprawiamy według uznania)
- Ziemniaki kroimy w talarki ok. 0,5 cm
- Ścieramy ser na grubych oczkach
- Formę smarujemy masłem i wykładamy warstwami, ziemniaki, farsz, ser, powtarzamy to jeszcze raz i zakańczamy ziemniakami
- Zalewamy wszystko sosem i posypujemy przyprawą do ziemniaków
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C góra-dól przez ok. 30 minut a następnie 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 200 stopni C
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Pamiętajcie żeby nie rozgotować ziemniaków ułatwi wam to wykładanie ich do formy.