Żeberka w piwie to idealny posiłek na spotkanie ze znajomymi,ale również na kolację czy  obiad. Lekki, łatwy do zrobienia i smaczny.Polecamy!!!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 250 ml piwa karmelowego
  • 250 g pieczarek
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki stołowe musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeża bazylia
  • ziele angielskie
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Żeberka kroimy na drobne i większe kawałki
  • Podsmażamy je na niewielkiej ilości oliwy i przyprawiamy słodką papryką,suszonymi pomidorami,kminkiem,zielem angielskim,liściem laurowym,czosnkiem,majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem
  • Gdy się zarumienią dodajemy pieczarki, pokrojoną cebule i świeżą drobno posiekaną bazylię (zostawiamy trochę do przyozdobienia)
  • Następnie gdy pieczarki się podsmażą dodajemy musztardę i podlewamy wszystko piwem i dusimy ok.1 godziny
  • Podnosimy pokrywkę i redukujemy piwo do całkowitego odparowania na koniec polewamy je miodem i smażymy aż miód się z karmelizuje

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Najlepiej żeberka podać z sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Polecamy również bagietkę z masłem czosnkowym i koperkiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Żeberka w piwie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *