Zupa botwinka na wędzonce: rewelacyjnie smakuje i wygląda bardzo wiosennie. Intensywny smak młodych buraków połączonych ze śmietaną daje idealne połączenie, którego nam brakuje przez całą zimę. Nic innego nam nie pozostało, jak korzystać z wiosennych świeżych warzyw.

   Składniki:

  • 250 g kości wędzonych
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 średnia cebula
  • 10 g masła
  • lubczyk
  • pieprz
  • sól
  • 6 jajek

   Sposób przygotowania:

  • Do gotującej się wody wkładamy wędzone kości, oraz obraną marchewkę
  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy lekko na maśle
  • Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, sól, oraz wcześniej podsmażoną cebulę
  • Wszystko gotujemy ok.30 minut
  • W międzyczasie myjemy botwinę i osuszamy, kroimy liście w drobne paseczki a buraki w drobną kostkę
  • Wstawiamy jajka i gotujemy je na twardo/studzimy
  • Po upływie 30 minut do wywaru dodajemy buraczki i liście botwiny
  • Gotujemy aż warzywa będą miękkie
  • Następnie dodajemy cukier i ocet
  • Na koniec dodajemy śmietanę
  • Zupę podajemy z jajkiem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Botwinka wyśmienicie smakuje z ziemniakami jak i z jajkiem sadzonym lub ugotowanym w koszulce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *