Zupa botwinka na wędzonce: rewelacyjnie smakuje i wygląda bardzo wiosennie. Intensywny smak młodych buraków połączonych ze śmietaną daje idealne połączenie, którego nam brakuje przez całą zimę. Nic innego nam nie pozostało, jak korzystać z wiosennych świeżych warzyw.
Składniki:
- 250 g kości wędzonych
- 250 ml śmietany 18%
- 2 l wody
- 2 średnie marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 pęczek botwiny
- 1 średnia cebula
- 10 g masła
- lubczyk
- pieprz
- sól
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
- Do gotującej się wody wkładamy wędzone kości, oraz obraną marchewkę
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy lekko na maśle
- Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, sól, oraz wcześniej podsmażoną cebulę
- Wszystko gotujemy ok.30 minut
- W międzyczasie myjemy botwinę i osuszamy, kroimy liście w drobne paseczki a buraki w drobną kostkę
- Wstawiamy jajka i gotujemy je na twardo/studzimy
- Po upływie 30 minut do wywaru dodajemy buraczki i liście botwiny
- Gotujemy aż warzywa będą miękkie
- Następnie dodajemy cukier i ocet
- Na koniec dodajemy śmietanę
- Zupę podajemy z jajkiem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Botwinka wyśmienicie smakuje z ziemniakami jak i z jajkiem sadzonym lub ugotowanym w koszulce.