Zupa czosnkowa z kurkumą jest jedną z lepszych zup jakie jadłam. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Dobrze działa na układ odpornościowy i zawiera duże ilości witamin B1, B2, C, oraz sole mineralne takie jak potas, magnez i wapń. Idealna dla wegetarian ale i nie tylko. Polecamy!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 duże główki czosnku
  • 2 serki topione śmietankowe lub złoty ementaler
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 małego selera
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 duża cebula
  • szczypiorek
  • pieczywo na grzanki
  • maga
  • pieprz

   Sposób przygotowania:

  • Wodę wlewamy do garnka i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
  • Marchewkę, pietruszkę, oraz seler trzemy na grubych oczkach i dodajemy do gotującej się wody
  • Następnie dodajemy sól, kucharek i gotujemy aż warzywa będą miękkie
  • W międzyczasie czosnek trzemy na drobnych oczkach
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z czosnkiem na oleju na złoty kolor następnie dodajemy ją do bulionu
  • Gotujemy wszystko około 10 minut i dodajemy kurkumę, oraz serki topione co jakiś czas mieszając aby się rozpuściły
  • Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magii do smaku
  • Nalewamy na talerz i posypujemy pokrojonym zielonym szczypiorkiem
  • Podajemy z podsmażoną bagietką

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Musicie pamiętać żeby nie dodawać za dużo soli, ponieważ serki również ja zawierają!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *