Zupa czosnkowa z kurkumą jest jedną z lepszych zup jakie jadłam. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Dobrze działa na układ odpornościowy i zawiera duże ilości witamin B1, B2, C, oraz sole mineralne takie jak potas, magnez i wapń. Idealna dla wegetarian ale i nie tylko. Polecamy!
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 duże główki czosnku
- 2 serki topione śmietankowe lub złoty ementaler
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kucharka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 1/4 małego selera
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 duża cebula
- szczypiorek
- pieczywo na grzanki
- maga
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wodę wlewamy do garnka i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
- Marchewkę, pietruszkę, oraz seler trzemy na grubych oczkach i dodajemy do gotującej się wody
- Następnie dodajemy sól, kucharek i gotujemy aż warzywa będą miękkie
- W międzyczasie czosnek trzemy na drobnych oczkach
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z czosnkiem na oleju na złoty kolor następnie dodajemy ją do bulionu
- Gotujemy wszystko około 10 minut i dodajemy kurkumę, oraz serki topione co jakiś czas mieszając aby się rozpuściły
- Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magii do smaku
- Nalewamy na talerz i posypujemy pokrojonym zielonym szczypiorkiem
- Podajemy z podsmażoną bagietką
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Musicie pamiętać żeby nie dodawać za dużo soli, ponieważ serki również ja zawierają!