Krem z brokułów to jedna z najłatwiejszych i najlepszych zup. Prosta w przygotowaniu. Idealnie gładka i lekka. Jest to przepis mojego szwagra. Wypróbujcie go! Polecamy!
Składniki
- wywar z 4 żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 łyżka serka mascarpone
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- świeży brokuł (może być mrożony)
- grzanki z chleba
- oliwa czosnkowa
Sposób przygotowania
- Brokuł myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki
- Marchew, pietruszkę, oraz seler ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na maśle, aż się zeszkli
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli, chwile smażymy
- Następnie dodajemy starte wcześniej warzywa, dusimy je ok. 15 minut
- Podlewamy wszystko wywarem z żeberek i dodajemy brokuły
- Gotujemy następne 15 minut
- Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę pieprzem i solą według uznania
- Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolity krem
- Chleb kroimy w kostkę i smażymy go na czosnkowej oliwie, aż się zarumieni
- Zupę podajemy z grzankami i świeżą natką pietruszki, oraz bazyli
Smacznego!!! 😉
Dobra rada
Wywar może być drobiowy, wołowy lub warzywny. Krem z brokuł jest świetny na każdym z tych wywarów.