Krem z brokułów to jedna z najłatwiejszych i najlepszych zup. Prosta w przygotowaniu. Idealnie gładka i lekka. Jest to przepis mojego szwagra. Wypróbujcie go! Polecamy!

pomysł na obiad

Składniki

  • wywar z 4 żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • świeży brokuł (może być mrożony)
  • grzanki z chleba
  • oliwa czosnkowa

Sposób przygotowania

  • Brokuł myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki
  • Marchew, pietruszkę, oraz seler ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na maśle, aż się zeszkli
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli, chwile smażymy
  • Następnie dodajemy starte wcześniej warzywa, dusimy je ok. 15 minut
  • Podlewamy wszystko wywarem z żeberek i dodajemy brokuły
  • Gotujemy następne 15 minut
  • Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę pieprzem i solą według uznania
  • Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolity krem
  • Chleb kroimy w kostkę i smażymy go na czosnkowej oliwie, aż się zarumieni
  • Zupę podajemy z grzankami i świeżą natką pietruszki, oraz bazyli

Smacznego!!! 😉

Dobra rada

Wywar może być drobiowy, wołowy lub warzywny. Krem z brokuł jest świetny na każdym z tych wywarów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *