Zupa szczawiowa z jajkiem: nasza Polska tradycja. Lekko kwaśna i pyszna. Jest to mój smak z dzieciństwa, który pamiętam i który pojawiał się zawsze na naszym stole.Tak ją gotowała moja mama i tak gotuję ją i ja. Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na zupę szczawiową! Polecam!

zupa szczawiowa z jajkiem

   Składniki:

  • 2 l wody
  • 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 250 g kości wieprzowych
  • 2 pęczki  średnie szczawiu
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • lubczyk
  • biały pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Kości wieprzowe gotujemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, oraz grubo startą marchewką ok.30 minut
  • Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę i dodajemy do wywaru
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości
  • W międzyczasie dokładnie myjemy liście szczawiu i kroimy w drobne paseczki
  • Gotujemy jajka na twardo
  • Szczaw dodajemy, gdy ziemniaki są już miękkie
  • Wszystko doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy jeszcze ok.15 minut
  • Na koniec hartujemy śmietanę i łączymy ją ze zupą
  • Zupę podajemy z wcześniej obranym jajkiem

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *