Zupa szczawiowa z jajkiem: nasza Polska tradycja. Lekko kwaśna i pyszna. Jest to mój smak z dzieciństwa, który pamiętam i który pojawiał się zawsze na naszym stole.Tak ją gotowała moja mama i tak gotuję ją i ja. Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na zupę szczawiową! Polecam!
Składniki:
- 2 l wody
- 300 g kwaśnej śmietany 12%
- 250 g kości wieprzowych
- 2 pęczki średnie szczawiu
- 2 duże marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- lubczyk
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Kości wieprzowe gotujemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, oraz grubo startą marchewką ok.30 minut
- Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę i dodajemy do wywaru
- Ziemniaki gotujemy do miękkości
- W międzyczasie dokładnie myjemy liście szczawiu i kroimy w drobne paseczki
- Gotujemy jajka na twardo
- Szczaw dodajemy, gdy ziemniaki są już miękkie
- Wszystko doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy jeszcze ok.15 minut
- Na koniec hartujemy śmietanę i łączymy ją ze zupą
- Zupę podajemy z wcześniej obranym jajkiem
Smacznego!!! 🙂