Żur na zakwasie żytnim w chlebie: wyśmienity na świąteczny stół Wielkanocny. Odpowiednio doprawiony majerankiem oraz czosnkiem. Nasza wieloletnia tradycja! Idealny bo na domowym zakwasie, który przygotowałam wcześniej. Polecamy!

pomysł na świąteczny obiad

   Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 litr zakwasu
  • 350 g surowej białej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 6 jajek
  • 5 suszonych grzybów
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub maggi
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Na wywarze warzywnym gotujemy kiełbasy z liściem laurowym i zielem angielskim
  • Dodajemy do wywaru wcześniej namoczone grzyby pokrojone w drobną kostkę
  • Gdy kiełbasy się ugotują odstawiamy je do ostudzenia
  • Następnie kroimy w drobną kostkę boczek,cebulę oraz czosnek
  • Podsmażamy wszystko na patelni dodając kiełbasy pokrojone w grubsze plastry
  • Wszystko smażymy na  złoty kolor i dodajemy do wywaru
  • Następnie dodajemy zakwas i przyprawiamy chrzanem,majerankiem oraz suszoną natką pietruszki
  • Gotujemy ok.30 minut
  • Solimy i pieprzymy według uznania i gotujemy jeszcze ok.10 minut
  • Na koniec doprawiamy sosem sojowym lub maggi
  • Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem sadzonym

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Jeżeli lubicie mocno kwaśny żurek można dodać octu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *