Gołąbki w czerwonej kapuście po naszemu: inna wersja gołąbków dla ludzi którzy lubią zmiany w tradycyjnych daniach. Polecamy!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 1,5 kg kapusty czerwonej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  •  300 g pieczarek
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • oliwa czosnkowa
  • ocet spirytusowy 10%
  • maga
  • pieprz
  • sól lub kucharek

   Sposób przygotowania:

  • Z główki kapusty musimy wykroić głąb
  • Gotujemy kapustę w osolonej wodzie dodajemy także trochę octu ok.2 łyżek
  • Gdy liście zaczynają odchodzić zdejmujemy je ostrożnie i ścinamy z nich grube żyłki
  • Jedną cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy z pokrojonym drobno boczkiem
  • Następnie gotujemy kaszę i podsmażamy 300 g pieczarek drobno pokrojonych
  • Cały farsz razem mieszamy i przyprawiamy,dodając surowe jajko, oraz koperek
  • Dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki
  • Układamy je w naczyniu z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy
  • Gołąbki podpieczone podlewamy wywarem pieczemy ok. 50 minut
  • Podajemy z sosem pieczarkowym oraz surówką z białej kapusty i pora

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Czerwona kapusta jest twardsza od białej więc liście muszą być dobrze sparzone łatwiej będzie je zawijać.Gołąbki najlepiej smakują z surówką i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *