Gołąbki w czerwonej kapuście po naszemu: inna wersja gołąbków dla ludzi którzy lubią zmiany w tradycyjnych daniach. Polecamy!
Składniki:
- 1,5 kg kapusty czerwonej
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 200 g kaszy bulgur
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- oliwa czosnkowa
- ocet spirytusowy 10%
- maga
- pieprz
- sól lub kucharek
Sposób przygotowania:
- Z główki kapusty musimy wykroić głąb
- Gotujemy kapustę w osolonej wodzie dodajemy także trochę octu ok.2 łyżek
- Gdy liście zaczynają odchodzić zdejmujemy je ostrożnie i ścinamy z nich grube żyłki
- Jedną cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy z pokrojonym drobno boczkiem
- Następnie gotujemy kaszę i podsmażamy 300 g pieczarek drobno pokrojonych
- Cały farsz razem mieszamy i przyprawiamy,dodając surowe jajko, oraz koperek
- Dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki
- Układamy je w naczyniu z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy
- Gołąbki podpieczone podlewamy wywarem pieczemy ok. 50 minut
- Podajemy z sosem pieczarkowym oraz surówką z białej kapusty i pora
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Czerwona kapusta jest twardsza od białej więc liście muszą być dobrze sparzone łatwiej będzie je zawijać.Gołąbki najlepiej smakują z surówką i sosem.