Żeberka w piwie to idealny posiłek na spotkanie ze znajomymi,ale również na kolację czy obiad. Lekki, łatwy do zrobienia i smaczny.Polecamy!!!
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 250 ml piwa karmelowego
- 250 g pieczarek
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki stołowe musztardy chrzanowej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 2 białe cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka miodu
- świeża bazylia
- ziele angielskie
- oliwa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Żeberka kroimy na drobne i większe kawałki
- Podsmażamy je na niewielkiej ilości oliwy i przyprawiamy słodką papryką,suszonymi pomidorami,kminkiem,zielem angielskim,liściem laurowym,czosnkiem,majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem
- Gdy się zarumienią dodajemy pieczarki, pokrojoną cebule i świeżą drobno posiekaną bazylię (zostawiamy trochę do przyozdobienia)
- Następnie gdy pieczarki się podsmażą dodajemy musztardę i podlewamy wszystko piwem i dusimy ok.1 godziny
- Podnosimy pokrywkę i redukujemy piwo do całkowitego odparowania na koniec polewamy je miodem i smażymy aż miód się z karmelizuje
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Najlepiej żeberka podać z sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Polecamy również bagietkę z masłem czosnkowym i koperkiem.
Bardzo smaczne danie POLECAM!!!