Faworki(chrust) Fiji: są kruche i delikatne.Idealne na Tłusty czwartek,ale i nie tylko.Polecamy!!!
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 9 żółtek
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g śmietany słodkiej 18 %
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przesianą mąkę mieszamy z solą i cukrem
- Następnie dodajemy żółtka,ocet i śmietanę
- Wszystko zagniatamy na jednolitą masę
- Dzielimy ciasto na równe części
- Ciasto oczekujące przykrywamy ściereczką
- Ciasto musimy rozwałkować pamiętając o podsypywaniu go mąką
- Najpierw kroimy ciasto w paseczki o szerokości 4-5 cm
- Następnie robimy prostokąty ok. 10 cm
- Każdy prostokąt przecinamy na środku i przez nacięcie przeciągamy jeden z końców
- Faworki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
- Wyciągamy je łyżką cedzakową i odstawiamy na papierowy ręcznik
- Po ostygnięciu posypujemy faworki cukrem pudrem
Smacznego!!! ;)
Dobra rada:
Ciasto powinno być lekko miękkie,wtedy faworki będą rozpływać się w ustach.
Właśnie zrobiłam faworki, wyszły miękkie, chrupiące i pyszne. ❤️❤️❤️