Faworki(chrust) Fiji: są kruche i delikatne.Idealne na Tłusty czwartek,ale i nie tylko.Polecamy!!!

pomysł na deser

   Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 9 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g śmietany słodkiej 18 %
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

   Sposób przygotowania:

  • Przesianą mąkę mieszamy z solą i cukrem
  • Następnie dodajemy żółtka,ocet i śmietanę
  • Wszystko zagniatamy na jednolitą masę
  • Dzielimy ciasto na równe części
  • Ciasto oczekujące przykrywamy ściereczką
  • Ciasto musimy rozwałkować pamiętając o podsypywaniu go mąką
  • Najpierw kroimy ciasto w paseczki o szerokości 4-5 cm
  • Następnie robimy prostokąty ok. 10 cm
  • Każdy prostokąt przecinamy na środku i przez nacięcie przeciągamy jeden z końców
  • Faworki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
  • Wyciągamy je łyżką cedzakową i odstawiamy na papierowy ręcznik
  • Po ostygnięciu posypujemy faworki cukrem pudrem

Smacznego!!!  ;)

Dobra rada:

Ciasto powinno być lekko miękkie,wtedy faworki będą rozpływać się w ustach.

 

One Reply to “Faworki(chrust) Fiji”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *