Kiszone burki: dbają o naszą florę bakteryjną są również bardzo dobre dla osób odchudzających się, działają dobrze na przemianę materii. Zdrowe,pyszne i lekko strawne.

pomysł na przetwory

   Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 jabłka
  • 2 duże białe cebule
  • od 5 do 10 główek czosnku (wedle uznania)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koper włoski
  • korzeń chrzanu

   Zalewa:

  • Na jeden litr woda przypada 1 łyżka stołowa soli.

   Sposób przygotowania:

  • Buraki należy umyć, obrać i pokroić w plastry
  • Następnie myjemy jabłka i kroimy w plastry (nie obieramy)
  • Cebule również należy pokroić obraną w plastry jak i chrzan
  • Przekładamy wszystko warstwami dodając resztę składników wedle uznania
  • Zalewamy zalewą, napełniamy 3/4 słoika
  • Odstawiamy na około 2 lub 3 tygodnie

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Jeżeli zależy nam na kiszonej wodzie możemy nie obierać składników tylko dobrze umyć. Czosnku również nie obieramy, należy go przekroić w poprzek.

One Reply to “Kiszone buraki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *