Kiszone burki: dbają o naszą florę bakteryjną są również bardzo dobre dla osób odchudzających się, działają dobrze na przemianę materii. Zdrowe,pyszne i lekko strawne.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 3 jabłka
- 2 duże białe cebule
- od 5 do 10 główek czosnku (wedle uznania)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koper włoski
- korzeń chrzanu
Zalewa:
- Na jeden litr woda przypada 1 łyżka stołowa soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki należy umyć, obrać i pokroić w plastry
- Następnie myjemy jabłka i kroimy w plastry (nie obieramy)
- Cebule również należy pokroić obraną w plastry jak i chrzan
- Przekładamy wszystko warstwami dodając resztę składników wedle uznania
- Zalewamy zalewą, napełniamy 3/4 słoika
- Odstawiamy na około 2 lub 3 tygodnie
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Jeżeli zależy nam na kiszonej wodzie możemy nie obierać składników tylko dobrze umyć. Czosnku również nie obieramy, należy go przekroić w poprzek.
Zrobiłam , bardzo dobre a woda z buraków rewelacja .Polecam.?