Pizza domowa Adama:idealna na spotkania z przyjaciółmi,dobra na obiad i kolację.Porcja dla 8 osób.Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki na pizze włoską typ 00
- 25-30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- woda mineralna gazowana
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Składniki na sos do pizzy:
- 150 g koncentrat pomidorowego
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
Składniki na pizze:
- 400 g sera żółtego typu gouda
- 8 plasterków salami
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 150 g pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała biała cebula
- 1 mały pomidor
- oliwki bez pestek
Sposób przygotowania ciasta:
- Drożdże wkładamy do szklanego naczynia i zasypujemy cukrem, następnie rozdrabniamy widelcem i zalewamy letnią wodą
- Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Na czysty blat kuchenny wysypujemy mąkę w środku robiąc dołek na drożdże, oliwę, sól
- Wszystko razem wyrabiamy dolewając wody gazowanej do uzyskania masy, która nie powinna kleić się do rąk
- Takim ciastem należy kilkakrotnie mocno uderzać o blat
- Ciasto odkładamy do miski przykrywając ścierką na około 30 min
Sposób przygotowania sosu:
- Do szklanego naczynia wykładamy koncentrat dodając następujące przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
- Odstawiamy na około 10 min
Sposób przygotowania pizzy:
- Na wysmarowaną blachę oliwą wykładamy ciasto
- Następnie smarujemy sosem (nie za grubo)
- Wysypujemy serem i układamy resztę składników
- Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 20 min
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Drożdży nie należy rozrabiać w metalowym naczyniu ponieważ zachodzi niekorzystna reakcja i drożdże mogą nie wyrosnąć.
Pizza Adama przepis sprawdzony,godny polecenia,nie ma to jak domowe jedzonko-PYCHOTKA!!!