Ciasto z biszkoptów bez pieczenia z serkiem mascarpone, oraz truskawkami z łatwością przygotujemy. Idealne gdy zaskoczą nas goście. Szybkie i proste. Delikatny smak przełamany amarettem. Świetne na zbliżające się upalne dni.

deser na zimno

Składniki:

  • 140 g biszkoptów typu języczki
  • 350 g serka mascarpone
  • 500 g świeżych truskawek
  • 500 ml śmietany 36%
  • 150 ml amaretto
  • 30 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę ubijamy z jedną łyżką cukru pudru, oraz cukrem waniliowym na sztywno
  • Następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy odstawiamy do lodówki do schłodzenia
  • W międzyczasie prażymy płatki migdałów na patelni na złoty kolor
  • Biszkopty namaczamy amaretto i formie lub na prostokątnym talerzu układamy pierwszą warstwę
  • Następnie wykładamy połowę przygotowanego wcześniej kremu i układamy pokrojone truskawki, posypujemy delikatnie uprażonymi migdałami
  • Przykrywamy wszystko delikatnie kremem i układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów amarettem
  • Na górę wykładamy resztę kremu i obsypujemy resztą migdałów
  • Układamy drugą warstwę truskawek według uznania i posypujemy cukrem pudrem
  • Odstawiamy do lodówki na godzinę

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Pamiętajcie śmietana musi być dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubije.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *