Ciasto z biszkoptów bez pieczenia z serkiem mascarpone, oraz truskawkami z łatwością przygotujemy. Idealne gdy zaskoczą nas goście. Szybkie i proste. Delikatny smak przełamany amarettem. Świetne na zbliżające się upalne dni.
Składniki:
- 140 g biszkoptów typu języczki
- 350 g serka mascarpone
- 500 g świeżych truskawek
- 500 ml śmietany 36%
- 150 ml amaretto
- 30 g płatków migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ubijamy z jedną łyżką cukru pudru, oraz cukrem waniliowym na sztywno
- Następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy odstawiamy do lodówki do schłodzenia
- W międzyczasie prażymy płatki migdałów na patelni na złoty kolor
- Biszkopty namaczamy amaretto i formie lub na prostokątnym talerzu układamy pierwszą warstwę
- Następnie wykładamy połowę przygotowanego wcześniej kremu i układamy pokrojone truskawki, posypujemy delikatnie uprażonymi migdałami
- Przykrywamy wszystko delikatnie kremem i układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów amarettem
- Na górę wykładamy resztę kremu i obsypujemy resztą migdałów
- Układamy drugą warstwę truskawek według uznania i posypujemy cukrem pudrem
- Odstawiamy do lodówki na godzinę
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie śmietana musi być dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubije.