Zakwas na żur jest kwaśny i na mące żytniej. Idealny na świąteczny żurek, ale i na codzienny obiad. Zakwas należy przygotowywać wcześniej, mamy w tedy gwarancję że będzie dobry.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 4 -3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

  • Przegotować jeden litr wody, następnie studzimy
  • Dodajemy mąkę żytnią, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
  •  Dwa dni, trzymamy w kuchni, następnie na pięć dni w lodówce

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Zakwas należy codziennie mieszać rano i wieczorem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *