Leniwce Dorotki: tradycyjny obiad kuchni polskiej.Lubiany przez dorosłych jak i dzieci. Prosty w przygotowaniu. Polecamy!
Składniki:
- 800 g świeżego twarogu
- 4 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do posypania stołu
- cynamon
- masło
Sposób wykonania:
- Do miski dajemy ser, żółtka, mąkę i 3 łyżki cukru
- Następnie wyrabiamy ciasto
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie wyrabiając
- Uwaga ciasto będzie kleić się do rąk wiec należy porcjami wykładać je na posypany mąką stół
- Formować grube wałki spłaszczając je i krojąc je skośnie na spore kopytka
- Gotować w osolonej wodzie, gdy wypłyną do góry należy gotować je jeszcze kilka minut
- Podawać z masłem, cukrem i cynamonem
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Aby były pulchniejsze można dodać odrobinę proszku do pieczenia.