Fasolka po bretońsku:  jest to najlepszy przepis na danie jednogarnkowe,proste do przygotowania i smaczne.Idealne na chłodne dni,ale i nie tylko.Polecam je Wam w mojej wersji!!!

   Składniki:

  • 400 g fasoli ,,Jaś” karłowy
  • 500 g zmiksowanych pieczonych pomidorów
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka przyprawy suszonych pomidorów
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • odrobina sosu sojowego lub maggi
  • natka pietruszki do posypania

   Sposób przygotowania:

  • Fasolę wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy ją wodą i odstawiamy ją na noc do namoczenia
  • Następnego dnia przekładamy wypłukana fasolę do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości dodając: ziele angielskie, liść laurowy,paprykę czerwoną, majeranek, chilli oraz pieprz i sól
  • W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w drobna kostkę,podsmażamy
  • Kiełbasę kroimy w plasterki i również podsmażamy na pozostałym tłuszczu po boczku
  • Usmażony boczek,cebulę oraz kiełbasę dodajemy do fasoli i gotujemy ok. 1 godziny
  • Na koniec dodajemy pomidory oraz miód
  • Pieprzymy i solimy do smaku
  • Dodajemy odrobinę sosu sojowego lub maggi
  • Gotujemy jeszcze ok.10 minut

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Zamiast pieczonych pomidorów możecie użyć świeżych pomidorów.Musi ich być od 1-2 kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *