Fasolka po bretońsku: jest to najlepszy przepis na danie jednogarnkowe,proste do przygotowania i smaczne.Idealne na chłodne dni,ale i nie tylko.Polecam je Wam w mojej wersji!!!
Składniki:
- 400 g fasoli ,,Jaś” karłowy
- 500 g zmiksowanych pieczonych pomidorów
- 300 g kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 biała cebula
- 1 łyżka przyprawy suszonych pomidorów
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 5 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- odrobina sosu sojowego lub maggi
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Fasolę wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy ją wodą i odstawiamy ją na noc do namoczenia
- Następnego dnia przekładamy wypłukana fasolę do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości dodając: ziele angielskie, liść laurowy,paprykę czerwoną, majeranek, chilli oraz pieprz i sól
- W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w drobna kostkę,podsmażamy
- Kiełbasę kroimy w plasterki i również podsmażamy na pozostałym tłuszczu po boczku
- Usmażony boczek,cebulę oraz kiełbasę dodajemy do fasoli i gotujemy ok. 1 godziny
- Na koniec dodajemy pomidory oraz miód
- Pieprzymy i solimy do smaku
- Dodajemy odrobinę sosu sojowego lub maggi
- Gotujemy jeszcze ok.10 minut
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Zamiast pieczonych pomidorów możecie użyć świeżych pomidorów.Musi ich być od 1-2 kilogramów.