Flambirowane krewetki Marka: bardzo proste w przygotowaniu, idealne na przekąski lub obiad, porcja dla 4 osób. Polecamy!

pomysł na owoce morza

   Składniki:

  • 20 szt krewetki czerwonej argentyńskiej
  • 1/2 główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • papryka czerwona słodka
  • 2 małe suszone papryczki chili
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 50 ml whisky

   Sposób przygotowania:

  • Krewetki płuczemy pod zimną wodą, następnie nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu, rozchylamy nacięcie usuwając ciemną żyłkę, czyli jelito. Krewetki należy osuszyć na sitku
  • Rozgrzewamy oliwę do której dodajemy: rozgnieciony czosnek w skorupkach, liść laurowy, ziele angielskie, suszone chili, krewetki które posypujemy papryką
  • Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ będą twarde
  • Gdy krewetki nabiorą koloru należy dodać whisky i podpalić
  • Wykładamy estetycznie na talerz

Smacznego!!!  😉

Dobra rada:

Krewetki najlepiej smakują z pieczywem czosnkowym, które także można moczyć w oliwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *