Flambirowane krewetki Marka: bardzo proste w przygotowaniu, idealne na przekąski lub obiad, porcja dla 4 osób. Polecamy!
Składniki:
- 20 szt krewetki czerwonej argentyńskiej
- 1/2 główki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- papryka czerwona słodka
- 2 małe suszone papryczki chili
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 50 ml whisky
Sposób przygotowania:
- Krewetki płuczemy pod zimną wodą, następnie nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu, rozchylamy nacięcie usuwając ciemną żyłkę, czyli jelito. Krewetki należy osuszyć na sitku
- Rozgrzewamy oliwę do której dodajemy: rozgnieciony czosnek w skorupkach, liść laurowy, ziele angielskie, suszone chili, krewetki które posypujemy papryką
- Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ będą twarde
- Gdy krewetki nabiorą koloru należy dodać whisky i podpalić
- Wykładamy estetycznie na talerz
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Krewetki najlepiej smakują z pieczywem czosnkowym, które także można moczyć w oliwie.