Racuchy z jabłkami siostry Doroty: idealne na obiad lub na deser.Porcja dla ok.5 osób.Polecamy!

pomysł na deser

   Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 1 całe jajko
  • olej
  • szczypta soli

   Sposób przygotowania:

  • Mleko wlewamy do miski
  • Następnie dodajemy jajko,sól,cukier biały,cukier waniliowy
  • Miksujemy i dosypujemy powoli mąkę
  • Po wyrobieniu ciasto odpoczywa a my przygotowujemy jabłka
  • Owoce myjemy i obieramy ze skórek,usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki
  • Następnie kroimy je na szatkownicy w cieniutkie plasterki
  • Jabłka łączymy z masą dokładnie mieszając
  • Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i nakładamy ciasto punktowo,aby powstały zgrabne placuszki
  • Pieczemy do uzyskania złotego koloru
  • Na koniec po upieczeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu odkładając racuszki na papierowy ręcznik
  • Wykładamy estetycznie na talerz i oprószamy cukrem pudrem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Racuchy polecamy z lodami śmietankowymi lub waniliowymi oraz polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *