Racuchy z jabłkami siostry Doroty: idealne na obiad lub na deser.Porcja dla ok.5 osób.Polecamy!
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jabłka średniej wielkości
- 1 całe jajko
- olej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mleko wlewamy do miski
- Następnie dodajemy jajko,sól,cukier biały,cukier waniliowy
- Miksujemy i dosypujemy powoli mąkę
- Po wyrobieniu ciasto odpoczywa a my przygotowujemy jabłka
- Owoce myjemy i obieramy ze skórek,usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki
- Następnie kroimy je na szatkownicy w cieniutkie plasterki
- Jabłka łączymy z masą dokładnie mieszając
- Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i nakładamy ciasto punktowo,aby powstały zgrabne placuszki
- Pieczemy do uzyskania złotego koloru
- Na koniec po upieczeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu odkładając racuszki na papierowy ręcznik
- Wykładamy estetycznie na talerz i oprószamy cukrem pudrem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Racuchy polecamy z lodami śmietankowymi lub waniliowymi oraz polewą czekoladową.