Kaczka a’la Gregorio: wyśmienita na obiad lub kolację. Kaczka jest wyjątkowo soczysta! Jest to przepis naszego wspólnego przyjaciela Grzegorza. Lepszej nie jadłam!!! Jest to przepis dla 2 osób.

przepis na kaczkę

   Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry według uznania
  • Pierś oczyścić,umyć i osuszyć
  • Następnie nacinamy skórę kaczki w kratkę. Nie przecinamy mięsa!
  • Kaczkę posolić i popieprzyć od strony skóry. Podsmażamy ok.4 minut na dużym ogniu
  • Następnie podsmażamy drugą stronę
  • Czynność powtarzamy tylko już na małym ogniu
  • Następnie podsmażoną kaczkę przekładamy do nagrzanego piekarnika o temp.180 stopni C na ok. 15-20 minut
  • W międzyczasie  smażymy na patelni wcześniej pokrojone ziemniaki na tłuszczu który pozostał po smażeniu kaczki
  • Wykładamy wszystko estetycznie na talerz dodając łyżkę dżemu

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Filet z kaczki lepiej trzymać krócej w piekarniku,unikniemy wtedy przesuszenia kaczki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *