Kaczka a’la Gregorio: wyśmienita na obiad lub kolację. Kaczka jest wyjątkowo soczysta! Jest to przepis naszego wspólnego przyjaciela Grzegorza. Lepszej nie jadłam!!! Jest to przepis dla 2 osób.
Składniki:
- 2 filety z kaczki
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki dżemu z owoców leśnych
- oliwa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry według uznania
- Pierś oczyścić,umyć i osuszyć
- Następnie nacinamy skórę kaczki w kratkę. Nie przecinamy mięsa!
- Kaczkę posolić i popieprzyć od strony skóry. Podsmażamy ok.4 minut na dużym ogniu
- Następnie podsmażamy drugą stronę
- Czynność powtarzamy tylko już na małym ogniu
- Następnie podsmażoną kaczkę przekładamy do nagrzanego piekarnika o temp.180 stopni C na ok. 15-20 minut
- W międzyczasie smażymy na patelni wcześniej pokrojone ziemniaki na tłuszczu który pozostał po smażeniu kaczki
- Wykładamy wszystko estetycznie na talerz dodając łyżkę dżemu
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Filet z kaczki lepiej trzymać krócej w piekarniku,unikniemy wtedy przesuszenia kaczki.