Sałatka ¡H(ola)!: warstwowa sałatka z buraka z serem kozim, sprawdzi się nie tylko w roli przystawki,ale jest wyśmienita również jako danie główne. Pięknie wygląda na talerzu i zawsze robi wrażenie na zgromadzonych przy stole gościach.Pierwszy raz jedliśmy ją u naszej wspólnej znajomej Oli i od razu wiedzieliśmy,że zagości także na naszym stole.POLECAMY!!!
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1 średnia biała cebula
- 180 g sera koziego pleśniowego
- 60 g obranych solonych orzechów pistacji
- 50 g oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 duża łyżka miodu
Sposób przygotowania sosu:
- Oliwę mieszamy z dwoma łyżkami sosu balsamicznego i oraz miodem
- Wszystko energicznie mieszamy, żeby składniki się dobrze połączyły
Sposób przygotowania:
- Ugotowane buraki przekrawamy na pół
- Następnie kroimy w cienkie plastry i układamy je w szkle żaroodpornym lub w formie na tartę zakrywając cały spód
- Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę i posypujemy buraki
- Ser kozi, cienko pokrojony układamy tworząc następną warstwę
- Wszystko polewamy równomiernie sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni C
- Gdy ser zacznie lekko się topić wykładamy sałatkę z piekarnika
- Następnie wykładamy warstwę rukoli
- Wszystko posypujemy orzechami pistacji
- Wykładamy wszystko estetycznie na talerz i polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego (typ według uznania), pamiętając o wyłożeniu wszystkich warstw na talerz
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pistacje możemy zastąpić każdym innym rodzajem orzechów według waszego uznania.