Sałatka ¡H(ola)!: warstwowa sałatka z buraka z serem kozim, sprawdzi się nie tylko w roli przystawki,ale jest wyśmienita również jako danie główne. Pięknie wygląda na talerzu i zawsze robi wrażenie na zgromadzonych przy stole gościach.Pierwszy raz jedliśmy ją u naszej wspólnej znajomej Oli i od razu wiedzieliśmy,że zagości także na naszym stole.POLECAMY!!!

pomysł na sałatkę

   Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 1 średnia biała cebula
  • 180 g sera koziego pleśniowego
  • 60 g obranych solonych orzechów pistacji
  • 50 g oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • 1 duża łyżka miodu

   Sposób przygotowania sosu:

  • Oliwę mieszamy z dwoma łyżkami sosu balsamicznego i oraz miodem
  • Wszystko energicznie mieszamy, żeby składniki się dobrze połączyły

   Sposób przygotowania:

  • Ugotowane buraki przekrawamy na pół
  • Następnie kroimy w cienkie plastry i układamy je w szkle żaroodpornym lub w formie na tartę zakrywając cały spód
  • Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę i posypujemy buraki
  • Ser kozi, cienko pokrojony układamy  tworząc następną warstwę
  • Wszystko polewamy równomiernie sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni C
  • Gdy ser zacznie lekko się topić wykładamy sałatkę z piekarnika
  • Następnie wykładamy warstwę rukoli
  • Wszystko posypujemy orzechami pistacji
  • Wykładamy wszystko estetycznie na talerz i polewamy niewielką  ilością sosu balsamicznego (typ według uznania), pamiętając o wyłożeniu wszystkich warstw na talerz

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Pistacje możemy zastąpić każdym innym rodzajem orzechów według waszego uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *