Kasza orkiszowa z warzywami na parze i smażonym kurczakiem: pełnowartościowy trzeci posiłek, porcja przygotowana dla 1 osoby.
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g kaszy orkiszowej
- 3 różyczki kalafiora
- 3 różyczki brokułu
- 6 g tłuszczu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Pierś należy oczyścić i zważyć, następnie pokroić w kostkę
- Warzywa myjemy i układamy w parowarze na ok.15 min
- Kaszę orkiszową gotujemy na małym ogniu w międzyczasie smażymy pierś, którą przyprawiamy według uznania: pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- Gdy wszystko jest gotowe układamy estetycznie na talerzu
SMACZNEGO !!! 😉
Dobra rada:
Kaszę orkiszową najlepiej posolić po ugotowaniu. W ten sposób mamy kontrolę ile spożywamy soli w posiłkach, dzienna dawka nie powinna przekraczać 6 g.