Kruche ciasto z karmelizowaną gruszką w budyniowej kołderce: rewelacyjne na każdą okazję! Bardzo łatwe do zrobienia! Budyniowa kołderka lekka i pyszna, rozpływa się w ustach w połączeniu z owocami, po prostu wyborna. Pyyychota!!!

pomysł na ciasto

   Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

   Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

   Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 4 średnie gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Wsypujemy mąki do większej miski
  • Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, oraz proszek do pieczenia
  • Na końcu dodajemy żółtka a białka pod przykryciem odstawiamy
  • Wszystko razem szybko zagniatamy na jednolitą masę
  • Ciasto dzielimy na dwie części,owijamy folia spożywczą i schładzamy w lodówce
  • Wysmarowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta(można zetrzeć na tarce)
  • Drugą połowę ciasta zostawiamy w  lodówce
  • Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut
  • Upieczony spód odstawiamy i chłodzimy

   Sposób przygotowania pianki z gruszkami:

  • Gruszki myjemy i obieramy,przekrawamy na cztery części
  • Usuwamy gniazda nasienne
  • Na rozgrzaną patelnię dajemy miód z cukrem,cynamon oraz goździki
  • Następnie układamy gruszki
  • Karmelizujemy gruszki do miękkości na małym ogniu

   Sposób przygotowania budyniowej kołderki:

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając powoli cukier i cukier waniliowy
  • Następnie dodajemy budyń cały czas miksując, aż dobrze się wymiesza
  • Na końcu po łyżce dodajemy olej nie przerywając ubijania

   Sposób przygotowania całości:

  • Na wystudzone ciasto wykładamy ubitą pianę,wyrównujemy i wykładamy lekko ciepłe gruszki (przemiennie)
  • Gruszki lekko dociskamy
  • Na górę ścieramy resztę ciasta na tarce
  • Pieczemy w temp.180 stopni C przez ok.30 minut
  • Gdy ciasto lekko przestygnie polewamy je delikatnie pozostałym ciepłym karmelem robiąc wzorki

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami śmietankowymi i waniliowymi! Pamiętajcie o dodaniu odrobiny bitej śmietany,dopełni idealnie smak!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *