Kruche ciasto z karmelizowaną gruszką w budyniowej kołderce: rewelacyjne na każdą okazję! Bardzo łatwe do zrobienia! Budyniowa kołderka lekka i pyszna, rozpływa się w ustach w połączeniu z owocami, po prostu wyborna. Pyyychota!!!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 4 średnie gruszki
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Sposób przygotowania ciasta:
- Białka oddzielamy od żółtek
- Wsypujemy mąki do większej miski
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, oraz proszek do pieczenia
- Na końcu dodajemy żółtka a białka pod przykryciem odstawiamy
- Wszystko razem szybko zagniatamy na jednolitą masę
- Ciasto dzielimy na dwie części,owijamy folia spożywczą i schładzamy w lodówce
- Wysmarowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta(można zetrzeć na tarce)
- Drugą połowę ciasta zostawiamy w lodówce
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut
- Upieczony spód odstawiamy i chłodzimy
Sposób przygotowania pianki z gruszkami:
- Gruszki myjemy i obieramy,przekrawamy na cztery części
- Usuwamy gniazda nasienne
- Na rozgrzaną patelnię dajemy miód z cukrem,cynamon oraz goździki
- Następnie układamy gruszki
- Karmelizujemy gruszki do miękkości na małym ogniu
Sposób przygotowania budyniowej kołderki:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając powoli cukier i cukier waniliowy
- Następnie dodajemy budyń cały czas miksując, aż dobrze się wymiesza
- Na końcu po łyżce dodajemy olej nie przerywając ubijania
Sposób przygotowania całości:
- Na wystudzone ciasto wykładamy ubitą pianę,wyrównujemy i wykładamy lekko ciepłe gruszki (przemiennie)
- Gruszki lekko dociskamy
- Na górę ścieramy resztę ciasta na tarce
- Pieczemy w temp.180 stopni C przez ok.30 minut
- Gdy ciasto lekko przestygnie polewamy je delikatnie pozostałym ciepłym karmelem robiąc wzorki
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami śmietankowymi i waniliowymi! Pamiętajcie o dodaniu odrobiny bitej śmietany,dopełni idealnie smak!!!