Udka kaczki z żurawiną: to idealne danie na obiad lub kolację.Soczyste mięso i chrupiąca skórka.Szybko i łatwo!!!

pomysł na obiad

   Składniki:

  • 2 udka z kaczki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy z  suszonych pomidorów
  • 25 g suszonej żurawiny
  • świeży rozmaryn
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Udka czyścimy,myjemy oraz osuszamy
  • Następnie wkładamy udka do rękawa i przyprawiamy pieprzem ,solą, suszonymi pomidorami,posiekanym czosnkiem,rozmarynem, oraz żurawiną.
  • Na koniec polewamy odrobiną oleju i wszystko dokładnie mieszamy
  • Zamykamy rękaw i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
  • Pieczemy ok.60-70 minut w temp.180 stopni C z termoobiegiem
  • Po upływie tego czasu przecinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok.15-20 minut
  • Wykładamy estetycznie na talerz

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Udka układamy skórką do góry aby po rozcięciu rękawa dobrze się podpiekła i była chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *