Udka kaczki z żurawiną: to idealne danie na obiad lub kolację.Soczyste mięso i chrupiąca skórka.Szybko i łatwo!!!
Składniki:
- 2 udka z kaczki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy z suszonych pomidorów
- 25 g suszonej żurawiny
- świeży rozmaryn
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Udka czyścimy,myjemy oraz osuszamy
- Następnie wkładamy udka do rękawa i przyprawiamy pieprzem ,solą, suszonymi pomidorami,posiekanym czosnkiem,rozmarynem, oraz żurawiną.
- Na koniec polewamy odrobiną oleju i wszystko dokładnie mieszamy
- Zamykamy rękaw i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
- Pieczemy ok.60-70 minut w temp.180 stopni C z termoobiegiem
- Po upływie tego czasu przecinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok.15-20 minut
- Wykładamy estetycznie na talerz
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Udka układamy skórką do góry aby po rozcięciu rękawa dobrze się podpiekła i była chrupiąca.