Nalewka pomarańczowa z cynamonem jest szybką nalewką. Idealna na święta. Już po tygodniu możesz cieszyć się jej smakiem. Lekka i słodka. Wypróbuj przepis moich przyjaciół. Polecamy!
Składniki:
- 10 średnich pomarańczy
- 0,7 l spirytusu
- 1/2 laski wanilii
- 500 g cukru drobnego białego
- 3 laski cynamonu
- 0,5 wody
- 5 goździków
Sposób przygotowania syropu cukrowego:
- Wodę gotujemy z cukrem ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści (zagotować ok.1 minuty)
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Sposób przygotowania nalewki:
- Sparzamy pomarańcze wrzątkiem
- Wyciskamy z owoców sok i usuwamy wszystkie pestki
- Sok zlewamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem
- Następnie dodajemy ostudzony syrop cukrowy, laski cynamonu, goździki, oraz laskę wanilii
- Wszystko razem mieszamy i odstawiamy minimum na tydzień w ciemne miejsce
- Po upływie tego czasu należy przecedzić wszystko przez sito i gazę (dwukrotnie)
- Rozlewamy do butelek
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada
Z pomarańczy należy usunąć wszystkie pestki. Nalewka nie nabierze wtedy goryczki.