Nalewka pomarańczowa z cynamonem  jest szybką nalewką. Idealna na święta.  Już po tygodniu możesz cieszyć się jej smakiem. Lekka i słodka. Wypróbuj przepis moich przyjaciół. Polecamy!

nalewki owocowe

 

Składniki:

  • 10 średnich pomarańczy
  • 0,7 l spirytusu
  • 1/2 laski wanilii
  • 500 g cukru drobnego białego
  • 3 laski cynamonu
  • 0,5 wody
  • 5 goździków

Sposób przygotowania syropu cukrowego:

  • Wodę gotujemy z cukrem ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści (zagotować ok.1 minuty)
  • Odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Sposób przygotowania nalewki:

  • Sparzamy pomarańcze wrzątkiem
  • Wyciskamy z owoców sok i usuwamy wszystkie pestki
  • Sok zlewamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem
  • Następnie dodajemy ostudzony syrop cukrowy, laski cynamonu, goździki, oraz laskę wanilii
  • Wszystko razem mieszamy i odstawiamy minimum na tydzień w ciemne miejsce
  • Po upływie  tego czasu należy przecedzić wszystko przez sito i gazę (dwukrotnie)
  • Rozlewamy do butelek

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada

Z pomarańczy należy usunąć wszystkie pestki. Nalewka nie nabierze wtedy goryczki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *