Ulubiona zupa wszystkich wszystkich Polaków. Lubiana przez dorosłych jak i dzieci. My chcemy wam pokazać nową odsłonę tej pysznej zupy. Intensywny smak pomidorów, słodko kwaśna, lekko pikantna, gęsta i kremowa. Podawana z makaronem lub ryżem. Wypróbujcie! Polecamy!
Składniki:
- 30 g mięsa wołowego
- 30 g mięsa drobiowego
- 2 słoiki pieczonych pomidorów
- 1 koncentrat pomidorowy
- włoszczyzna
- liść laurowy
- śmietana 18 % słodka (ilość według uznania)
- szczypta chilli
- bazylia
- lubczyk (najlepiej świeży)
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Nalewamy do 4 l garnka 1/2 wody
- Myjemy mięso i dodajemy je do garnka
- Następnie obieramy warzywa oraz opalamy cebulę, przyprawiamy według uznania
- Gotujemy do miękkości
- Gdy mięso i warzywa są miękkie wyciągamy je z wywaru
- Wlewamy 2 słoiki pieczonych pomidorów, oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę chilli
- Gotujemy ok.30 minut
- Hartujemy śmietanę i wlewamy ją do garnka
- Gotujemy ok.1 minuty
- Podajemy z makaronem lub ryżem
- Posypujemy świeżą bazylią
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Zupę pomidorową można delikatnie dosłodzić brązowym cukrem lub łyżeczką miodu.