Babeczki czekoladowe, to prosty przepis, który zawsze sprawdzi się, gdy w domu nie ma nic słodkiego. Łatwy w przygotowaniu, dlatego do pomocy możemy zaprosić nawet najmłodsze dzieci, z pewnością sprawi im to wielką radość?.

łatwe babeczki czekoladowe

Składniki na babeczki czekoladowe

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czekolada orzechowa
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek
  • bułka tarta  do obsypania foremek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Do szklanej miski przesiej dwie szklanki mąki, budyń, kakao i proszek do pieczenia
  • Następnie posiekaj drobno czekoladę i dodaj ją do suchych składników
  • Do drugiej miski wsyp cukier, szczyptę soli oraz wbij dwa jajka (wszystko ubijamy mikserem na wysokich obrotach)
  • Do ubitej masy dodajemy olej oraz mleko (wszystko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach)
  • Następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miski i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy
  • Formę z babeczkami smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
  • Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut w temp. 170°C (góra-dół)
  • Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem

Smacznego 😉

Dobra rada

Babeczki można również polać polewą czekoladową (lub inną).

 

Sprawdź również nasz przepis na KOKOSANKI.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *