Babeczki czekoladowe, to prosty przepis, który zawsze sprawdzi się, gdy w domu nie ma nic słodkiego. Łatwy w przygotowaniu, dlatego do pomocy możemy zaprosić nawet najmłodsze dzieci, z pewnością sprawi im to wielką radość?.
Składniki na babeczki czekoladowe
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 szklanka mleka
- 1 czekolada orzechowa
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- szczypta soli
- masło do wysmarowania foremek
- bułka tarta do obsypania foremek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Do szklanej miski przesiej dwie szklanki mąki, budyń, kakao i proszek do pieczenia
- Następnie posiekaj drobno czekoladę i dodaj ją do suchych składników
- Do drugiej miski wsyp cukier, szczyptę soli oraz wbij dwa jajka (wszystko ubijamy mikserem na wysokich obrotach)
- Do ubitej masy dodajemy olej oraz mleko (wszystko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach)
- Następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miski i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy
- Formę z babeczkami smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
- Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut w temp. 170°C (góra-dół)
- Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
Smacznego 😉
Dobra rada
Babeczki można również polać polewą czekoladową (lub inną).
Sprawdź również nasz przepis na KOKOSANKI.