Ciasto drożdżowe z rabarbarem: jest to jedno z moich ulubionych ciast. Nie jest zbyt słodkie, ale za to z nutką kwaskowatości. Świetne na każdy dzień,nie tylko od święta. To jest przepis na najlepsze ciasto drożdżowe od mojej szwagierki. Polecam!!!

pomysł na ciasto

   Składniki na ciasto:

  • 5 łodyg średniej grubości rabarbaru
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego(do rabarbaru)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

   Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

   Sposób przygotowania kruszonki:

  • Mąkę siekamy z masłem i żółtkiem
  • Następnie dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia
  • Ciasto zagniatany na jednolitą masę
  • Następnie rozkruszamy podsypując mąką, aż uzyskamy sypką kruszonkę

 

   Zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

   Sposób przygotowania zaczynu:

  • W szklanej misce rozkruszyć drożdże
  • Dodajemy cukier, mleko, mąkę
  • Następnie wszystko rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, ciepłe mleko, wcześniej przygotowany zaczyn, sól, oraz roztopione i ostudzone masło
  • Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy
  • Tak przygotowane ciasto musimy wyrabiać na blacie kuchennym przez ok. 15 minut nie podsypując mąką
  • Po wyrobieniu ciasto wkładamy z powrotem do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas ok. 1 godziny
  • W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy rabarbar
  • Następnie rabarbar kroimy w 1 cm paski
  • Rabarbar wsypujemy do miski, przed samym wyłożeniem go na ciasto dodajemy cukier, oraz suchy kisiel cytrynowy
  • Wszystko razem dokładnie wymieszać
  •  Gdy ciasto podwoi swoją  objętość uderzamy mocno w nie pięścią aby je odgazować
  • Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo je rozkładając
  • Na górę ciasta wykładamy wcześniej przygotowany rabarbar pokrywając go kruszonką
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp.180 stopni C (góra i dól) pieczemy ok. 50-60 minut
  • Po upieczeniu uchylamy piekarnik na ok.15 minut po czym wyciągamy ciasto
  • Gdy ostygnie posypujemy go cukrem pudrem

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

W trakcie wyrabiania ciasta nie podsypujemy mąką, będzie lepsze, lżejsze i pięknie wyrośnie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *