Ciasto drożdżowe z rabarbarem: jest to jedno z moich ulubionych ciast. Nie jest zbyt słodkie, ale za to z nutką kwaskowatości. Świetne na każdy dzień,nie tylko od święta. To jest przepis na najlepsze ciasto drożdżowe od mojej szwagierki. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 5 łodyg średniej grubości rabarbaru
- 4 szklanki mąki pszennej typ 550
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru trzcinowego(do rabarbaru)
- 1 szklanka mleka
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania kruszonki:
- Mąkę siekamy z masłem i żółtkiem
- Następnie dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia
- Ciasto zagniatany na jednolitą masę
- Następnie rozkruszamy podsypując mąką, aż uzyskamy sypką kruszonkę
Zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania zaczynu:
- W szklanej misce rozkruszyć drożdże
- Dodajemy cukier, mleko, mąkę
- Następnie wszystko rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
Sposób przygotowania ciasta:
- Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, ciepłe mleko, wcześniej przygotowany zaczyn, sól, oraz roztopione i ostudzone masło
- Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy
- Tak przygotowane ciasto musimy wyrabiać na blacie kuchennym przez ok. 15 minut nie podsypując mąką
- Po wyrobieniu ciasto wkładamy z powrotem do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas ok. 1 godziny
- W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy rabarbar
- Następnie rabarbar kroimy w 1 cm paski
- Rabarbar wsypujemy do miski, przed samym wyłożeniem go na ciasto dodajemy cukier, oraz suchy kisiel cytrynowy
- Wszystko razem dokładnie wymieszać
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzamy mocno w nie pięścią aby je odgazować
- Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo je rozkładając
- Na górę ciasta wykładamy wcześniej przygotowany rabarbar pokrywając go kruszonką
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp.180 stopni C (góra i dól) pieczemy ok. 50-60 minut
- Po upieczeniu uchylamy piekarnik na ok.15 minut po czym wyciągamy ciasto
- Gdy ostygnie posypujemy go cukrem pudrem
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
W trakcie wyrabiania ciasta nie podsypujemy mąką, będzie lepsze, lżejsze i pięknie wyrośnie.