Gofry orkiszowe z flambirowaną gruszką: idealne na romantyczny obiad we dwoje,oraz świetny deser na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance kawy lub gorącej czekolady.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 4 gruszki średniej wielkości
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g masła
- 50 ml brandy lub whisky
- 500 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania ciasta:
- Oddzielamy żółtka od białek
- Mleko, żółtka,mąkę,cukier trzcinowy,kakao,proszek do pieczenia,olej oraz sól miksujemy na jednolitą masę
- Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy je łyżką do reszty ciasta
- Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Piec w rozgrzanej gofrownicy i wysmarowanej olejem do pożądanego koloru.Najlepiej piec ok.2-5 minut
Sposób przygotowania farszu:
- Gruszki myjemy i obieramy ze skórki
- Następnie kroimy je w średnią kostkę
- Smażymy wszystko na maśle dodając cukier trzcinowy i waniliowy
- Gruszka powinna być smażona nie za długo ok.5 minut(karmelizujemy)
- Po pięciu minutach podlewamy alkoholem i podpalamy
- Zostawiamy do wystudzenia
- W między czasie ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i odstawiamy do lodówki
- Upieczone gofry wykładamy estetycznie na talerz i nakładamy wcześniej przygotowany farsz,oraz ozdabiamy bitą śmietaną i cynamonem
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Pamiętajcie!!! Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona,wtedy szybciej się ubije.