Gofry orkiszowe z  flambirowaną gruszką: idealne na romantyczny obiad we dwoje,oraz świetny deser na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance kawy lub gorącej czekolady.

pomysł na gofry

   Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

   Składniki na farsz:

  • 4 gruszki średniej wielkości
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g masła
  • 50 ml brandy lub whisky
  • 500 ml śmietany 30%

   Sposób przygotowania ciasta:

  • Oddzielamy żółtka od białek
  •  Mleko, żółtka,mąkę,cukier trzcinowy,kakao,proszek do pieczenia,olej oraz sól miksujemy na jednolitą masę
  • Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy je łyżką do reszty ciasta
  • Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Piec w rozgrzanej gofrownicy i wysmarowanej olejem do pożądanego koloru.Najlepiej piec ok.2-5 minut

   Sposób przygotowania farszu:

  • Gruszki myjemy i obieramy ze skórki
  • Następnie kroimy je w średnią kostkę
  • Smażymy wszystko na maśle  dodając cukier trzcinowy i waniliowy
  • Gruszka powinna być smażona nie za długo ok.5 minut(karmelizujemy)
  • Po pięciu minutach podlewamy alkoholem i podpalamy
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • W między czasie ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i odstawiamy do lodówki
  • Upieczone gofry wykładamy estetycznie na talerz i nakładamy wcześniej przygotowany farsz,oraz ozdabiamy bitą śmietaną i cynamonem

Smacznego!!! 😉

   Dobra rada:

Pamiętajcie!!! Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona,wtedy szybciej się ubije.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *