Majorkańska kanapka  ,,Pa amb oli”: Świetna Majorkańska kanapka na śniadanie,czy kolację. Dobrze smakuje również z owocami morza jak i samym serem oraz tuńczykiem. Jest to tradycyjne Hiszpańskie danie zmodyfikowane przez mojego męża. Osobiście uważam,że jest to przepis na najlepsze Pa amb oli. Uwierzcie lepszego nie zjecie nawet w Hiszpanii!!!

pomysł na śniadanie

 

   Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów malinowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 chleb typu wiejskiego
  • 300 g jamon serrano lub szynka parmeńska
  • 250 sera twardego typu parmezan
  • 200 g rukoli
  • zielone oliwki
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sos balsamiczny
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skóry
  • Czosnek i pomidory miksujemy na jednolitą masę
  • Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy
  • Następnie przyprawiamy miodem, sosem sojowym, pieprzem, solą i trzema łyżkami oliwy
  • Odstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę
  • Chleb przypiekamy w tosterze
  • Wykładamy na chleb masę pomidorową i polewamy lekko oliwą
  • Kładziemy obficie rukolę
  • Następnie wykładamy drobno porozrywaną szynkę i kładziemy ser po dwa duże kawałki
  • Na koniec polewamy lekko sosem balsamicznym i dajemy 5 oliwek obok kanapki

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Kanapki wyśmienicie smakują również z samym serem, smażonymi ośmiorniczkami,kalmarami oraz tuńczykiem. Jamona serrano można zastąpić jakąkolwiek szynką długo dojrzewającą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *