Majorkańska kanapka ,,Pa amb oli”: Świetna Majorkańska kanapka na śniadanie,czy kolację. Dobrze smakuje również z owocami morza jak i samym serem oraz tuńczykiem. Jest to tradycyjne Hiszpańskie danie zmodyfikowane przez mojego męża. Osobiście uważam,że jest to przepis na najlepsze Pa amb oli. Uwierzcie lepszego nie zjecie nawet w Hiszpanii!!!
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 chleb typu wiejskiego
- 300 g jamon serrano lub szynka parmeńska
- 250 sera twardego typu parmezan
- 200 g rukoli
- zielone oliwki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sos balsamiczny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry
- Czosnek i pomidory miksujemy na jednolitą masę
- Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy
- Następnie przyprawiamy miodem, sosem sojowym, pieprzem, solą i trzema łyżkami oliwy
- Odstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę
- Chleb przypiekamy w tosterze
- Wykładamy na chleb masę pomidorową i polewamy lekko oliwą
- Kładziemy obficie rukolę
- Następnie wykładamy drobno porozrywaną szynkę i kładziemy ser po dwa duże kawałki
- Na koniec polewamy lekko sosem balsamicznym i dajemy 5 oliwek obok kanapki
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Kanapki wyśmienicie smakują również z samym serem, smażonymi ośmiorniczkami,kalmarami oraz tuńczykiem. Jamona serrano można zastąpić jakąkolwiek szynką długo dojrzewającą.