Naleśniki orkiszowe z musem bananowo-borówkowym: idealne na obiad lub deser dla osób dobrze odżywiających się. Polecamy!!!

fit obiad na słodko

   Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 1 jajko
  • 160 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • borówki
  • 2 łyżki stołowe dżemu z owoców leśnych
  • 200 ml śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • cukier trzcinowy
  • olej

   Sposób wykonania ciasta:

  • Do wysokiego naczynia należy wlać mleko i wsypać mąkę
  • Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli
  • Miksujemy do uzyskania jednolitej masy

   Sposób wykonania nadzienia:

  • Banana należy rozgnieść z dżemem na jednolitą masę
  • Borówki zasypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawiamy
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy dosypując powoli cukier waniliowy

   Sposób przygotowania:

  • Olejem lekko nacieramy patelnią za pomocą papierowego ręcznika kuchennego
  • Wylewamy nie za dużą ilość ciasta na rozgrzaną patelnię
  • Formujemy naleśniki i czekamy aż się zarumienią
  • Następnie ściągamy naleśnika z patelni na talerz i wykładamy nadzienie
  • Składamy w trójkąt lub rulon posypujemy świeżymy borówkami, które wcześniej leżały w cukrze trzcinowym
  • Ozdabiamy bitą śmietaną

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Za nim zaczniemy piec naleśniki ciasto odstawiamy do lodówki na około godzinę aby uzyskać lżejsze ciasto.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *