Naleśniki orkiszowe z musem bananowo-borówkowym: idealne na obiad lub deser dla osób dobrze odżywiających się. Polecamy!!!
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- 160 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 banan
- borówki
- 2 łyżki stołowe dżemu z owoców leśnych
- 200 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- cukier trzcinowy
- olej
Sposób wykonania ciasta:
- Do wysokiego naczynia należy wlać mleko i wsypać mąkę
- Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Sposób wykonania nadzienia:
- Banana należy rozgnieść z dżemem na jednolitą masę
- Borówki zasypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawiamy
- Schłodzoną śmietanę ubijamy dosypując powoli cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Olejem lekko nacieramy patelnią za pomocą papierowego ręcznika kuchennego
- Wylewamy nie za dużą ilość ciasta na rozgrzaną patelnię
- Formujemy naleśniki i czekamy aż się zarumienią
- Następnie ściągamy naleśnika z patelni na talerz i wykładamy nadzienie
- Składamy w trójkąt lub rulon posypujemy świeżymy borówkami, które wcześniej leżały w cukrze trzcinowym
- Ozdabiamy bitą śmietaną
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Za nim zaczniemy piec naleśniki ciasto odstawiamy do lodówki na około godzinę aby uzyskać lżejsze ciasto.