Papryka marynowana: idealnie nadaje się do obiadów, sałatek i przekąsek. Polecamy!!!

pomysł na weki

   Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 3 główki czosnku
  • 4 duże cebule
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • chrzan
  • olej słonecznikowy

   Zlewa:

  • 4 l wody
  • 0,5 l octu
  • 4 łyżki soli
  • 11 łyżek cukru
  • Wszystko razem należy zagotować i ostudzić

   Sposób przygotowania:

  • Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w słupki około 3 cm
  • Tak przygotowaną paprykę wkładamy do słoików
  • Następnie obieramy czosnek i wkładamy do każdego słoika po 2 lub 3 ząbki
  • Obieramy chrzan i kroimy w plastry około 1 cm po czym również dodajemy do słoików, po 1 plasterku
  • Obieramy cebulę i kroimy w krążki, następnie dodajemy po 1 na każdy słoik
  • Do każdego słoika lejemy łyżeczkę oleju
  • Zalewamy zalewą
  • Gotujemy od 4-5 min
  • Słoiki po ugotowaniu ustawiamy do góry dnem, zostawiamy do wystygnięcia

Smacznego!!! 😉

Dobra rada:

Jeżeli wolisz paprykę bardziej chrupką gotuj ją tylko 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *