Papryka marynowana: idealnie nadaje się do obiadów, sałatek i przekąsek. Polecamy!!!
Składniki:
- 5 kg czerwonej papryki
- 3 główki czosnku
- 4 duże cebule
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- chrzan
- olej słonecznikowy
Zlewa:
- 4 l wody
- 0,5 l octu
- 4 łyżki soli
- 11 łyżek cukru
- Wszystko razem należy zagotować i ostudzić
Sposób przygotowania:
- Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w słupki około 3 cm
- Tak przygotowaną paprykę wkładamy do słoików
- Następnie obieramy czosnek i wkładamy do każdego słoika po 2 lub 3 ząbki
- Obieramy chrzan i kroimy w plastry około 1 cm po czym również dodajemy do słoików, po 1 plasterku
- Obieramy cebulę i kroimy w krążki, następnie dodajemy po 1 na każdy słoik
- Do każdego słoika lejemy łyżeczkę oleju
- Zalewamy zalewą
- Gotujemy od 4-5 min
- Słoiki po ugotowaniu ustawiamy do góry dnem, zostawiamy do wystygnięcia
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Jeżeli wolisz paprykę bardziej chrupką gotuj ją tylko 3 minuty.