Placuszki ziemniaczane z łososiem są idealną przystawką. Niepowtarzalny smak. Zachwycą nie jedno podniebienie. Maluchy też je uwielbiają. Polecamy!
Składniki
- 5-6 średnich ziemniaków
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- serek chrzanowy
- pieprz
- sól (kucharek według uznania)
- olej do smażenia
- bazylia lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, jeżeli mamy dużo wody to ją odlewamy
- Dodajemy jajko, przyprawy, oraz mąkę
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor
- Upieczone placuszki odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
- Odstawiamy do wystygnięcia
- Następnie na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę serka i mały plasterek łososia
- Dekorujemy bazylią lub koperkiem
Smacznego 😉
Dobra rada
Serek chrzanowy można zamienić na śmietankowy, łososiowy, oraz ze szczypiorkiem. Placuszki są równie pyszne.