Placuszki ziemniaczane z łososiem są idealną przystawką. Niepowtarzalny smak. Zachwycą nie jedno podniebienie. Maluchy też je uwielbiają. Polecamy!

przystawki

Składniki

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • serek chrzanowy
  • pieprz
  • sól (kucharek według uznania)
  • olej do smażenia
  • bazylia lub koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, jeżeli mamy dużo wody to ją odlewamy
  • Dodajemy jajko, przyprawy, oraz mąkę
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor
  • Upieczone placuszki odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • Odstawiamy do wystygnięcia
  • Następnie na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę serka i mały plasterek łososia
  • Dekorujemy bazylią lub koperkiem

Smacznego 😉

Dobra rada

Serek chrzanowy można zamienić na śmietankowy, łososiowy, oraz ze szczypiorkiem. Placuszki są równie pyszne.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *