Roladki z herbatników: idealne na desery i spotkania świąteczne w gronie rodzinnym.Polecamy!
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanka wody
- 2 lub 3 łyżeczki cacao
- 300 g herbatników
Składniki na masę kokosową:
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 g kokosu
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Sposób przygotowania masy kokosowej:
- Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolita masę, wcześniej miksując kokos
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagotować
- Następnie dodać zmiksowane herbatniki, zagotować ponownie
- Masę rozłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować
- Włożyć do lodówki na 30 min.
- Na to wykładamy masę kokosową
- Wszystko zawinąć w rulon i obtoczyć w kokosie
- Odstawiamy do lodówki na 2 godziny
- Kroimy w około 1 cm plasterki
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Masy mogą być różne np.marcepanowa,orzechowa,makowa itp.