Sałatka z orzechami nerkowca: idealny dodatek do steków i ryb, ale ta sałatka przede wszystkim jest pyszna sama w sobie!!! Świetnie się sprawdza na grillach oraz na mniejszych i większych przyjęciach.Lekka i smaczna.Na każdą okazję.
Składniki:
- 200 g pomidorków koktajlowych śliwkowych
- 100 g roszponki
- 100 g zielonych oliwek
- 70 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała biała cebula
- 1 mała cytryna
- parmezan
- oliwa z oliwek (extra virgin )
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania sosu:
- Miód łączymy z cytryną,sosem balsamicznym oraz oliwą z oliwek
- Pieprzymy i solimy do smaku
- Odstawiamy na około 1/2 godziny
Sposób przygotowania:
- Sałatę wykładamy do szklanej miski
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pól lub na cztery części według uznania
- Cebulę białą i czerwoną kroimy w kółka
- Dodajemy oliwki i wszystko polewamy sosem,mieszamy
- Następnie sałatkę posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Przed podaniem sałatka powinna chwilkę odstać,aby przeszła smakami.Możecie również dodać pokrojony parmezan lub inny twardy ser.