Ziemniaki faszerowane są idealne jako dodatek do dań głównych takich jak ryby czy mięsa.Wyśmienicie smakują również same w sobie.Są łatwe w przygotowaniu i zapewniamy że każdemu będą smakowały!!!
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- 100 g sera żółtego typu Gouda
- 150 g masła
- szczypiorek
- parmezan(do posypania)
- 1 łyżka wędzonej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.Nie obieramy ziemniaków!
- Następnie nacinamy ziemniaki w odstępach ok,0,5 centymetra
- W miejsca nacięcia wkładamy boczek ,ser,szczypiorek oraz odrobinę masła
- Na koniec posypujemy je papryką wędzoną,pieprzem i solą
- Ziemniaki wykładamy na blachę wysmarowaną resztą masła
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp.200 stopni C. Pieczemy ok.40 minut
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Pamiętajcie o polewaniu ziemniaków w trakcie pieczenia masłem,żeby nie wyschły.Ziemniaki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.Przepis na sos czosnkowy jest również na naszym blogu: