Ziemniaki faszerowane są idealne jako dodatek do dań głównych takich jak ryby czy mięsa.Wyśmienicie smakują również same w sobie.Są łatwe w przygotowaniu i zapewniamy że każdemu będą smakowały!!!

pomysł na ziemniaki

   Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 100 g sera żółtego typu Gouda
  • 150 g masła
  • szczypiorek
  • parmezan(do posypania)
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • pieprz
  • sól

   Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.Nie obieramy ziemniaków!
  • Następnie nacinamy ziemniaki w odstępach ok,0,5 centymetra
  • W miejsca nacięcia  wkładamy boczek ,ser,szczypiorek oraz odrobinę masła
  • Na koniec posypujemy je papryką wędzoną,pieprzem i solą
  • Ziemniaki wykładamy na blachę wysmarowaną resztą masła
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp.200 stopni C. Pieczemy ok.40 minut

Smacznego!!! 🙂

   Dobra rada:

Pamiętajcie o polewaniu ziemniaków w trakcie pieczenia masłem,żeby nie wyschły.Ziemniaki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.Przepis na sos czosnkowy jest również na naszym blogu:

Sos czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *