Słodka Dorotka: idealne ciasto na każdą okazje.Łatwe i szybie do zrobienia.Polecamy!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 cytryny
- mały proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3-4 jabłka
Sposób przygotowania:
- Margarynę roztopić i ostudzić
- Następnie wlewamy ją do cukru pudru
- Masę ucieramy i dodajemy kolejno całe jajka
- Mąkę,proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy dodajemy stopniowo do masy
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach i odciskamy je z nadmiaru soku
- Dodajemy cynamon i sok z połowy cytryny
- Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną
- Ciasto dzielimy na połowę
- Jedną cześć ciasta wykładamy na spód tortownicy następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka
- Na górę wykładamy delikatnie drugą połowę ciasta
- Pieczemy ok. 45 minut z termoobiegiem w temp.180 stopni C
Smacznego!!! 🙂
Dobra rada:
Drugą cześć ciasta nakładamy punktowo i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Jeżeli wolicie niższe ciasto to proponujemy blaszkę prostokątną.