Słodka Dorotka: idealne ciasto na każdą okazje.Łatwe i szybie do zrobienia.Polecamy!

przepis na ciasto

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • mały proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jabłka

   Sposób przygotowania:

  • Margarynę roztopić i ostudzić
  • Następnie wlewamy ją do cukru pudru
  • Masę ucieramy i dodajemy kolejno całe jajka
  • Mąkę,proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy dodajemy stopniowo do masy
  • Jabłka ścieramy na grubych oczkach i odciskamy je z nadmiaru soku
  • Dodajemy cynamon i sok z połowy cytryny
  • Tortownicę o średnicy 24 cm  smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną
  • Ciasto dzielimy na połowę
  • Jedną cześć ciasta wykładamy na spód tortownicy następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka
  • Na górę wykładamy delikatnie drugą połowę ciasta
  • Pieczemy ok. 45 minut z termoobiegiem w temp.180 stopni C

Smacznego!!! 🙂

Dobra rada:

Drugą cześć ciasta nakładamy punktowo i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Jeżeli wolicie niższe ciasto to proponujemy blaszkę prostokątną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *