Zupa krem z cukinii: świetna zupa na każdą porę roku, nie tylko w sezonie. Rozgrzeje gdy temperatura za oknem jest nieprzyjemnie niska. Syta, pożywna a przede wszystkim lekka i pyszna. Polecamy!!!
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 duże białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg cukinii oczyszczonej
- 1 łyżka masła
- lubczyk
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy i oczyszczamy z pestek
- Następnie kroimy ją z cebulą w kostkę i podsmażamy na maśle
- Przyprawiamy pieprzem i solą, oraz drobno posiekanym lubczykiem
- Podsmażone warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy ok. 30 minut
- Po przestygnięciu zmiksuj na gładki krem
- Podajemy z grzankami
Smacznego!!! 😉
Dobra rada:
Cukinii nie obieramy ze skórki zupa będzie miała lepszy kolor i smak.