Krokiety z mięsem, to doskonały pomysł na obiad, a także na kolacje. Idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Jest to tradycyjne polskie danie, dlatego tak często przygotowywane jest na Święta oraz inne okazje. Wypróbuj nasz przepis! Polecamy!

 

Składniki na farsz

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 ml wywaru z mięsa
  • 4 cebule
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania farszu

  • Do garnka 5 litrowego wkładamy oczyszczone mięso, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie
  • Zalewamy wodą, przyprawiamy pieprzem i solą i gotujemy do miękkości
  • Ugotowane składniki odstawiamy do wystudzenia
  • Następnie, wszystko drobno mielimy
  • Do zmielonego farszu dodajemy musztardę, przyprawy oraz szklankę wywaru z mięsa
  • Wszystko dokładnie mieszamy

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania naleśników

  • Do szklanego naczynia dajemy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę
  • Następnie na rozgrzaną patelnie należy wlać tyle ciasta, by pokryło całą powierzchnię patelni
  • Po ok.1 minucie ciasto obracamy na drugą stronę
  • Drugą stronę smażymy krócej pamiętając, żeby nie było spieczone
  • W ten sposób należy usmażyć wszystkie naleśniki

Składniki na panierkę do krokietów

  • 4 jajka
  • 2 szklanki drobnej bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania krokietów

  • Na naleśnik nakładamy dużą porcje farszu uformowaną w grubszy wałek
  • Farsz nakładamy na jednej stronie naleśnika
  • Następnie zwijamy boki placka i nakładamy górę naleśnika, zawijamy formując krokiet
  • Tak należy przygotować wszystkie placki
  • Następnie je panierujemy i smażymy na oleju

Smacznego 😉

Dobra rada

Jeżeli chcemy zamrozić krokiety należy pamiętać, żeby słabiej je podsmażyć.

 

Sprawdź również nasz przepis na KOTLETY Z SERA I JAJEK.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *