Szakszuka (dosł. „mieszanka”) jest idealna na śniadanie. Danie jest bardzo sycące i niezwykle aromatyczne. Szybko i prosto można je przygotować, bawiąc się składnikami. Taki posiłek da nam dużo energii na długi czas. Polecamy!
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok.5 świeżych)
- 1 łyżeczka cukru ( jeżeli używasz świeżych pomidorów to nie ma potrzeby ich dosładzać)
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 1 cebula
- 1-2 parówki, kiełbasa, pierś z kurczaka (według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 jajek
- 1/2 płaska łyżeczka oregano
- 1/2 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy aż się zeszkli
- Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojoną w drobną kostkę wędlinę
- Wszystko smażymy tak, aby czosnek się nie przypalił
- Następnie dodajemy pomidory z puszki (świeże sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę)
- Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy ok. 5 minut
- W tak powstałym sosie zrób gniazdka i wbijaj kolejno jajka
- Smaż pod przykryciem do uzyskania preferowanego stopnia ścięcia jajek
Smacznego 😉
Dobra rada
Jeżeli chcecie uzyskać lejące żółtko ściągnij jajka, gdy para zetnie białko na górze.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Sprawdź również nasz przepis na MINI ZAPIEKANKI WARZYWNE.