Szakszuka (dosł. „mieszanka”) jest idealna na śniadanie. Danie jest bardzo sycące i niezwykle aromatyczne. Szybko i prosto można je przygotować, bawiąc się składnikami. Taki posiłek da nam dużo energii na długi czas. Polecamy!

pomysł na śniadanie

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok.5 świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru ( jeżeli używasz świeżych pomidorów to nie ma potrzeby ich dosładzać)
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 1-2 parówki, kiełbasa, pierś z kurczaka (według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek
  • 1/2 płaska łyżeczka oregano
  • 1/2 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy aż się zeszkli
  • Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojoną w drobną kostkę wędlinę
  • Wszystko smażymy tak, aby czosnek się nie przypalił
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki (świeże sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę)
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy ok. 5 minut
  • W tak powstałym sosie zrób gniazdka i wbijaj kolejno jajka
  • Smaż pod przykryciem do uzyskania preferowanego stopnia ścięcia jajek

Smacznego 😉

Dobra rada

Jeżeli chcecie uzyskać lejące żółtko ściągnij jajka, gdy para zetnie białko na górze.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Sprawdź również nasz przepis na MINI ZAPIEKANKI WARZYWNE.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *